Browsing Tag

миотонична дистрофија

Миотонична мускулна дистрофија тип I и II

Мускулната слабост може да прогресира до степен на неможност за самостојно движење, па заболените да имаат потреба од користење на инвалидска количка. Исто така како резултат на болеста се јавува отежнато голтање, дишење, чести респираторни…