Browsing Tag

стрес

Тикови кај децата: Еве во кои случаи се нормални, а кога треба да се загрижиме

Тиковите можат да се случат случајно и може да бидат поврзани со работи како стрес, анксиозност, замор, возбуда или среќа. Тие имаат тенденција да се влошат ако се зборува за нив или се фокусира на нив. Тие често започнуваат со непријатно…

Истражувањата покажаа дека овие години од животот се најмалку стресни: Еве кога подобро реагираме на…

На различни возрасти, ние различно реагираме на предизвикувачите на стрес, но ако очекувавте дека младите се помалку склони кон стрес од оние повозрасните, се лажете

Обрнете внимание: Ова се главните показатели дека вашето дете е под стрес

Иако децата немаат секогаш доволно емоционална интелигенција или доволно развиен вокабулар за да се изразат, емоционалните знаци или однесувањето може многу добро да укажуваат на тоа дека минуваат низ стресен период и им треба помош.

Дали родителските групи на социјалните мрежи се корисни или штетни? Како тие влијаат врз нивото на…

Научниците го проучувале нивото на кортизол во плунката на мајката по интеракцијата во родителските групи. Резултатите прилично ги изненадиле: колку повеќе време мајките поминуваат во такви групи, толку е повисоко нивото на кортизол,…

Научете го детето да се справува со предизвиците и стресните ситуации

Поддржувајте го вашето дете, но обидете се да не му го решавате секој помал проблем или разочарување. На пример, дозволете му на вашето дете да ја предаде домашната задача која знаете дека е погрешна. Надминувањето на малите предизвици, ја…

Сѐ за детските воздишки

Детето често вака ќе дише ако е под емотивен стрес и нешто го мачи. Можеби за тоа нема да биде свесно, па потребно е родителите да дадат сè од себе за да се обидат да го решат проблемот на детето.