Тикови кај децата: Еве во кои случаи се нормални, а кога треба да се загрижиме

Тиковите можат да се случат случајно и може да бидат поврзани со работи како стрес, анксиозност, замор, возбуда или среќа. Тие имаат тенденција да се влошат ако се зборува за нив или се фокусира на нив. Тие често започнуваат со непријатно чувство кое се насобира во телото додека не се ублажи со тик, познат и како нагон, иако понекогаш може делумно да се потисне.

594

Тиковите се брзи, повторувачки движења на мускулите кои резултираат со ненадејни грчеви во телото или звуци кои тешко се контролираат. Според податоците на NHS, тие се доста чести во детството и обично првпат се појавуваат околу петтата година од животот. Иако тоа се случува многу ретко, тиковите во некои случаи може да се појават и во зрелоста .

Оваа навидум необична појава всушност во повеќето случаи не е сериозна и се подобрува со текот на времето. Сепак, педијатрите објаснуваат дека тиковите кај децата може да бидат крајно фрустрирачки и да ги попречуваат секојдневните активности. Постојат многу различни видови на тикови. Некои влијаат на движењето на телото (моторни тикови), а други резултираат со звук. Примери на тикови кај децата генерално вклучуваат:

трепкање, брчкање на носот или гримаси
грчење или удирање со глава
крцкање на прстите
допирање други луѓе или предмети
кашлање или шмркање
повторување на одредени звуци или фрази.
Тиковите можат да се случат случајно и може да бидат поврзани со работи како стрес, анксиозност, замор, возбуда или среќа. Тие имаат тенденција да се влошат ако се зборува за нив или се фокусира на нив. Тие често започнуваат со непријатно чувство кое се насобира во телото додека не се ублажи со тик, познат и како нагон, иако понекогаш може делумно да се потисне.

Кога да побарате помош од лекар?
Тиковите обично не се сериозни и не го оштетуваат мозокот. Не мора веднаш да одите на лекар доколку се благи и не предизвикуваат проблеми кај вашето дете. Имено, понекогаш тие можат да исчезнат толку брзо колку што се појавуваат. Сепак, би било добра идеја да посетите педијатар доколку се појават следниве работи:

ако тиковите се појавуваат редовно или стануваат почести или потешки
ако предизвикуваат емоционални или социјални проблеми, како што се срам, малтретирање или социјална изолација
ако предизвикуваат болка или непријатност (некои тикови може да предизвикаат детето случајно да се повреди)
ако им пречат на секојдневните активности
ако се придружени со гнев, депресија или самоповредување.
Лекарот би требало да може да дијагностицира тик врз основа на неговиот опис и, ако е можно, набљудување. Снимањето кратко видео може да помогне, но внимавајте да не привлекувате премногу внимание на тикот додека снимате, бидејќи тоа може да го влоши, предупредуваат експертите.

Повеќе