Browsing Tag

училиште

Германски град забрани месо во градинките и основните училишта

Педијатарот Џен Трахтенберг смета дека вистинската вегетаријанска и веганска исхрана може да ги задоволи сите потреби на детето, но под еден услов: „Треба да биде добро осмислена и надгледувана од педијатар или регистриран диететичар“.

Како родителите можат да им помогнат на децата да се справат со анксиозноста пред поаѓањето на…

Вознемиреноста повторно ќе се појави кај многу деца оваа есен, а таа може да биде испреплетена со други чувства, како што се возбуда и срамежливост. Еве како да им помогнете

Во шкотско училиште учениците трчаат по една милја дневно: Нема ниту едно дебело дете

Веќе четири години, секој училишен ден, наставниците ги испраќаат децата на дневно трчање од една милја (околу 1,6 километри), а тоа редовно трчање се покажало како корисно на многу начини.

Децата во градинките и во училиштата не добиваат храна според препораките: Недостасуваат интегрални…

Исхраната на испитуваната група предучилишни и училишни деца во Македонија низ годините наназад не ги задоволува препораките за енергетски внес, стои во заклучокот на Институтот за јавно здравје. Според Тодорка Наумоска-Димески, дипломирана…

Што ако детето го боли стомакот и не сака да оди на училиште?

Анксиозноста кај училишните деца може да влијае на учениците од сите возрасти. Се манифестира како прекумерен страв од училиште и активности поврзани со него, како што се стекнување пријатели, јавно говорење или полагање тестови.

Што знае дете што се 10 кила: Еве колку треба да тежи училишниот ранец на вашето дете?

Американската академија на педијатри препорачува ранецот на вашето дете да не биде потежок од 10 до 15 проценти од неговата телесна тежина? На пример, ако станува збор за дете тешко 36 килограми, неговиот ранец не треба да тежи повеќе од…

Популарни деца: Кои се ѕвезди во училиштето?

Резултатите од истражувањето покажуваат дека постои разлика помеѓу децата кои се здобиваат со популарност преку „просоцијалното однесување“ и децата кои привлекуваат внимание кон себе преку „антисоцијалното однесување“.

Финските родители им купуваат на децата носена облека, а ние богатите – само брендирана

Финските родители, кои како и сите други во светот, ги сакаат своите деца, таа љубов не ја покажуваат со купување скапи работи, без смисла и цел. Тие не ги испраќаат своите деца на училиште во брендирана облека, во која не смеат ниту да…