Важен совет за родителите кога станува збор за социјалните мрежи

Според Ројтерс, во тужбите против компаниите за социјално вмрежување се наведува дека профитот е приоритетен пред безбедноста, со тврдења за ненадгледуван и неограничен пристап кој доведува до негативни физички, ментални и емоционални последици, вклучително и самоубиства.

115

Социјалните мрежи носат различни придобивки за тинејџерите, како што се обезбедување и примање социјална поддршка, негување чувство на заедница и проширување на перспективите. Сепак, од клучно значење е да се разгледа потенцијалното влијание врз расположението и однесувањето на вашиот тинејџер.

Како социјалните мрежи влијаат на младите?

Постојат некои студии кои ја испитуваат врската помеѓу менталното здравје и социјалните мрежи. Мета-анализата од 2023 година покажува дека социјалните мрежи често поттикнуваат социјални споредби, особено меѓу ранливите поединци.

Ваквите споредби, во кои некој го оценува својот живот во однос на другите, најчесто се случуваат на социјалните мрежи и може да доведат до намалено чувство на благосостојба и самопочит.
Други ставови и однесувања поврзани со социјалните мрежи, исто така, може да претставуваат закана за менталното здравје. Пасивната употреба, како што е „скролувањето“, е поврзана со повисоки нивоа на анксиозност, депресија, симптоми на стрес и импулсивно купување.

Употребата слична на зависност е поврзана со долготрајни анксиозности, додека фокусот на самопрезентација на социјалните мрежи е поврзан со повеќе проблеми со менталното здравје и намален квалитет на живот.

Стравот од пропуштање (FOMO) е поврзан со анксиозност, нарушен сон, тешкотии со концентрирање и борба да се најде задоволство надвор од социјалните мрежи.

Младите и социјалните мрежи – опасности

Покрај истражувањето, анегдотските докази исто така сугерираат дека факторите како влијанието на виралните трендови и предизвици и опасноста од екстремни обиди за селфи (на пр. селфи на рабовите на карпи итн.) може да бидат опасни по живот, а последиците на комбинирање на перфекционизмот со социјалните мрежи, онлајн малтретирањето и можностите за споредба на социјалните мрежи, исто така, може да придонесат за лошо ментално здравје и нарушувања во исхраната.

Профит пред безбедноста
Според Ројтерс, во тужбите против компаниите за социјално вмрежување се наведува дека профитот е приоритетен пред безбедноста, со тврдења за ненадгледуван и неограничен пристап кој доведува до негативни физички, ментални и емоционални последици, вклучително и самоубиства.

Податоците од нивното неодамнешно истражување покажуваат висока употреба на социјалните медиуми кај тинејџерите – околу девет од 10 тинејџери користат Јутјуб, а околу половина користат Тик-Ток, Снепчет и Инстаграм на дневна основа. Постојаното научно истражување ќе открие повеќе за врските помеѓу ставовите, емоциите и однесувањата поврзани со користењето на социјалните мрежи.

Совети за воспитување
Како родител или старател, од клучно значење е да се вклучите во разговори за онлајн искуствата на вашиот тинејџер. Гледајќи наназад во претходната практика на зборување за училиштето и пријателите, приспособете го вашиот пристап кон нивниот онлајн социјален живот. Поставувајте прашања на начин што им одговара, истражувајќи ги нивните омилени платформи, емоциите при користење на социјалните мрежи, предизвиците на социјалниот живот на мрежите и перцепциите за неговото влијание врз нивната благосостојба.

Додека тинејџерите првично може да се спротивстават на таквите прашања, покажувањето вистинска грижа за нивниот социјален живот и ментално здравје дефинитивно се исплати. Ресурсите за писменост на социјалните мрежи и барањето поддршка од пријатели, други родители или терапевти можат да помогнат во водењето на овие разговори.

Повеќе