Зошто се раѓаат сѐ помалку машки деца?

Документарецот „Мажот што исчезнува“ зборува за причините зошто машката популација се намалува и зошто сѐ повеќе мажи имаат проблеми со плодноста. Според него, токсичните материи кои се насекаде околу нас ја загрозуваат способноста на мажите за репродукција.

296

Често се прашуваме кои креми да ги користиме за нежната детска кожа, особено за најчувствителните области како што се гениталиите и лицето. Која облека и пелени подобро одговараат на кожата на бебето и му дозволуваат да дише. Секако, секоја мајка сака на своето дете да му го даде само најдоброто, но мислењата за тоа што е најдобро се доста поделени дури и меѓу мајките.

Индустријата (козметика, фармација…) е исклучително моќна, а судејќи по рекламите, можеме да заклучиме колку пари се заработуваат во оваа индустрија. Има сѐ повеќе козметички, фармацевтски препарати и производи од синтетички материјали или пластика, вклучително и оние наменети за бебиња и мали деца, а ефектите на сите овие производи врз нашето здравје се еднострано познати. Обично ги знаеме нивните позитивни својства и придобивките што ги носат во нашите животи, но знаеме премалку за негативните ефекти што веројатно ќе ги предизвикаат, главно затоа што производителите не сакаат негативните резултати да излезат во јавноста.

Документарецот „Мажот што исчезнува“ зборува за еден исклучително важен и малку познат факт што ѝ се случува на нашата популација, за токсичните материи кои се насекаде околу нас и ја загрозуваат способноста на мажите за репродукција. Во последниве децении, видовме бавно, но драматично зголемување на гениталните дефекти и проблеми кај момчињата и помладите момчиња, со помал број на сперматозоиди кај мажите, абнормална структура на сперматозоиди и зголемување на ракот на тестисите. Во исто време, момчињата се многу повеќе склони кон АДХД, аутизам, Туретов синдром, церебрална парализа и дислексија.

Документарецот покажува каде најверојатно лежи причината, која според многу лекари и истражувачи е главната причина за сѐ поголемиот број на заболувања кај момчињата и кај мажите. Тоа се хемикалиите кои не опкружуваат секој ден, бидејќи ги има во многу обични работи како што се шампони, креми, играчки, пелени, шишиња за бебиња, очила за сонце, облека, теписи, месо, млечни производи и слично. Хемикалиите наречени и хормонски дисруптори (пореметувачи) или ендокрини дисруптори, се користат во производите и предметите на кои сме изложени секој ден и за кои се вели дека директно штетно влијаат на машката плодност и на бројот и здравјето на машките бебиња.

Докажано е дека хемикалиите кои се наоѓаат во пластиката, главно во онаа што се користи за предмети и производи наменети за најмладите, содржат штетни материи кои предизвикуваат неплодност, а често и изумирање на машките ембриони. Во документарецот можете да ги погледнете сведоштвата на поединечни експерти и жртви кои имаат проблеми поради штетното дејство на овие супстанции.

Можеби тоа е уште една теорија на заговор, но факт е дека денес во светот се раѓаат околу 3 милиони момчиња помалку од девојчиња, а тој број постојано се зголемува. Значително е зголемен и процентот на неплодни парови, а пред сѐ е исклучително висок процентот на машка неплодност. Гледајте го документарецот, истражувајте и бидете внимателни. Добро е да знаеме со што си имаме работа, особено ако сакаме да ги заштитиме нашите најблиски, децата.

Документарецот трае нешто повеќе од 40 минути и е на англиски јазик. Можете да го погледнете на овој линк.

Повеќе