3 причини зошто возрасните деца се однесуваат лошо кон вас

Родителите кои доживувааат слични проблеми со нивните возрасни деца се соочуваат со тобоган од емоции, од тага до фрустрација. Прашувајќи се зошто нивните деца се однесуваат лошо кон нив, тие се борат со чувството на вина и желбата да разберат.

111

Порталот Psychology Today неодамна ја пренесе приказната за Ема, која се наоѓа себеси како седи во нејзината детска соба, опкружена со реликвии од некое поедноставно време, а сепак се бори со сложени емоции кон нејзините родители како возрасна.

Тензијата меѓу нив се градела со години, тоа била кулминација на различни ставови, нерешени конфликти и неисполнети очекувања.

Нарушен однос помеѓу возрасно дете и родители

Чувствувајќи се погрешно разбрана, Ема се борела да ги усогласи своите тежнеења со визиите на нејзините родители за тоа како треба да изгледа нејзиниот живот. И покрај обидите да се премости јазот, комуникацијата честопати недостасувала, што довело до ескалација на расправиите и емоционална дистанца. Сепак, под површината тлеел копнеж за поврзување и прифаќање. Родителите кои доживувааат слични проблеми со нивните возрасни деца се соочуваат со тобоган од емоции, од тага до фрустрација. Прашувајќи се зошто нивните деца се однесуваат лошо кон нив, тие се борат со чувството на вина и желбата да разберат.

Три главни причини зошто возрасните деца се однесуваат лошо кон вас

Психологот Џефри Бернштајн открива три клучни причини зошто возрасните деца ве третираат со непочитување.

1. Сте биле критични и омаловажувачки

Родителите кои често ги критикуваат или отфрлаат чувствата или достигнувањата на своето возрасно дете може да предизвикаат емоционална штета, предизвикувајќи тоа да се чувствува несоодветно и безвредно. Постојаното критикување и поништување може да поттикнат чувство на беспомошност и несигурност кај детето, што може да доведе до незадоволство и лутина. Освен тоа, користењето вина, срам или манипулативни тактики за контрола на однесувањето на возрасното дете може да ја влоши тензијата во врската.

Непочитувањето на нивните граници и независност може дополнително да го отуѓи возрасното дете бидејќи не може да избега од влијанието или контролата на неговите родители.

Емпатијата, разбирањето и позитивната поддршка се клучни за негување на здрав однос со вашето возрасно дете.

2. Не сте признале дека се возрасни

Како што децата преминуваат во зрелоста, родителите може да се борат да се приспособат од улогата на старател до препознавање на нивното дете како независен возрасен. Оваа тешкотија може да произлезе од различни фактори, вклучувајќи ја носталгијата за младоста на нивните деца, природната тенденција тие да се заштитат и да се грижат за нив и предизвикот да се приспособат на нова динамика каде што детето е посамодоволно.

Некои родители можеби погрешно веруваат дека мора да ја задржат контролата врз животот на нивните возрасни деца, што доведува до тешкотии да се откажат од таа контрола додека нивните деца созреваат. Нереалните очекувања и недоволното разбирање на нивното ниво на одговорност и независност може дополнително да ги комплицираат работите.

Ефективната комуникација, меѓусебното почитување и препознавањето на автономијата на вашето возрасно дете се клучни.

3. Заглавени сте во нерешени, емоционално оптоварувачки тензии

Емоционалната напнатост помеѓу родителите и возрасните деца може да произлезе од различни извори, како што се различни вредности, конфликти за минати настани или борби да се прилагодат и променат улогите и динамиката. Овие нерешени емоции често се манифестираат како стрес, анксиозност и тензии во врската за двете страни. Работите се комплицираат бидејќи како што децата созреваат и воспоставуваат сопствени идентитети, тие може да развијат вредности или верувања кои се во спротивност со оние на нивните родители, што доведува до несогласувања и тензии. Покрај тоа, нерешените конфликти или трауми од минатото може повторно да се појават подоцна во животот, што придонесува за тензија меѓу родителите и возрасните деца. Лошите обрасци на комуникација може да ги влошат овие проблеми, што доведува до недоразбирања и болни расправии.

Решавањето на напнати емоции со вашето возрасно дете бара приоритет на позитивната комуникација, емпатија и разбирање.

Обидете се да се вклучите во отворен и искрен дијалог, активно слушајте ги грижите на вашето дете и обидете се да ја разберете неговата перспектива.

Повеќе