Четири фрази кои можат да го смират анксиозното дете

Детскиот психолог и едукаторка за родители Џејми Блох открила четири едноставни фрази кои можат да помогнат да се смират вознемирените деца.

782

Анксиозноста кај децата може да биде предизвик за родителите, кои понекогаш не знаат како да обезбедат соодветна поддршка. Сепак, преку нежни и поддржувачки зборови и реченици, родителите можат да изразат разбирање, сигурност и љубов и да им дадат на децата чувство дека не се сами и дека сѐ ќе биде во ред.

Детскиот психолог и едукаторка за родители Џејми Блох открила четири едноставни фрази кои можат да помогнат да се смират вознемирените деца.

Фразите се следните:

Гледам дека нешто во врска со ова те мачи. Те разбирам. Земи си време. Наскоро ќе проверам дали се чувствуваш подобро и дали си подготвен да се обидеш повторно да разговараш.
Ми се чини дека си загрижен, можеш ли да ми кажеш нешто повеќе околу тоа што те мачи?
Знам колку е тешко ова за тебе во моментов. Јас сум тука. Не одам никаде и ти си безбеден. Те сакам.
Понекогаш кога се грижам, го чувствувам тоа во стомакот, а понекогаш го чувствувам во градите. Каде ја чувствуваш ти твојата загриженост/анксиозност?

Кога нашите деца се вознемирени, загрижени, засрамени, исплашени или срамежливи, им треба родител или старател кој ќе им се обрати со зборови без срам и без осуда. Треба да бидеме тука за нив дури и кога не ги разбираме нивните грижи – истакнала Блох.

Повеќе