6 намирници што децата не смеат често да ги јадат

Сите родители понекогаш прибегнуваат кон „брзи“ решенија заради недостаток на време. Сепак, и во такви ситуации обрнете внимание на тоа кои намирници треба да ги избегнувате

442

Прехранбените навики што ќе ги усвоиме на рана возраст ќе одредат каква храна ќе претпочитаме подоцна во животот. Сите понекогаш му нудиме на детето „брза“ храна, најмногу поради недостаток на време, но кои се работите што треба да ги избегнуваме?

„Задолжително избегнувајте високо преработена и рафинирана храна, која содржи многу малку неопходни хранливи материи и нема нутритивно богатство, туку само дава енергија. Таканаречените празни калории никому не му се потребни, особено не на децата кои се во фаза на раст и развој и чие тело и мозок се развиваат и им треба квалитетна храна“, објаснува нутриционистката Мирна Трумбеташ.

  1. Флипс
    Обично содржи сол, хидрогенизирани растителни масти, потенцијален алерген од кикирики и/или разни зачини во прав и засилувачи на вкус. Предлогот за замена на нутриционистката Кармен Матковиќ Мелки се житарки со експандирани житарки, како што се пченкарен флипс без сол и зачини, крекери од ориз или пченка без сол, флипс од просо, амарант или крекери од други цели зрна.
  2. Мајонез
    Содржи жолчка од јајце и растително масло, но може да содржи и скроб и зачини, во зависност од видот на производот. Нема потреба да се воведува, наместо тоа воведете во дополнителната исхране јајца. Постојат многу убави овошни алтернативни за мајонез како што е авокадото, кое поради одличната содржина на омега масни киселини може да биде одлична кремаста масна храна во рецептите за бебешка каша, вели нутриционистката Матковиќ Мелки. „Мајонезот во основа се прави од јајца кои се алергени“, предупредува педијатарката Џована Армано.
  3. Виршли
    Преработен прехранбен производ направен од свинско и/или говедско месо, а сега и од пилешко месо, масно и сврзно ткиво и дополнителни состојки. Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 10%. Поради ниската содржина на протеини, не го класифицираме како нутритивно вреден производ за исхрана на децата, вели нутриционистката Матковиќ Мелки. Виршлите и паштетите, освен што содржат масти и секакви други месни материи кои не се соодветни за исхрана на децата, содржат и разни конзерванси (нитрати, глутамати и сл.) кои можат да предизвикаат и алергиски реакции, вели педијатарката Џована Армано.
  4. Паштета
    Нутриционистката Кармен Матковиќ Мелки објаснува дека паштетата е производ од различни видови месо, механички одвоено месо, масно и сврзно ткиво, отпадоци и дополнителни состојки. Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 8%. Препорака за адекватна замена се месните каши, а подоцна и домашните паштети кои се подготвуваат од парчиња варено месо, зеленчук, зачини и растителни масла и се нудат како нутритивно комплетен оброк на децата.
  5. Пекарски производи
    Најчесто содржат бело брашно, па многу скроб кој дава само енергија и квасец кој може да создаде непријатна надуеност, па затоа е подобро да се препорачаат интегрални пецива или леб со оброк, додека крофните, кроасните и другите производи да се заменат со домашни бисквити или заеднички подготвени лепчиња, советува нутриционистката Мирна Трумбеташ.
  6. Слатки
    Рафинираниот бел шеќер не му дава на телото некои важни хранливи материи. Сахарозата се наоѓа во храната како слатки, десерти и сокови, но овој шеќер често се крие и во некои намирници како што се житарките за појадок, колачи, овошни јогурти и десерти, конзервирано овошје и зеленчук и разни готови супи и сосови, како што е кечапот, предупредува нутриционистката Тене Нисетео, додавајќи дека прекумерното консумирање шеќер е главен фактор на ризик за расипување на забите, прекумерна тежина и дијареа кај децата.

Повеќе