Да се ​​биде мајка денес е многу потешко од порано, еве зошто

Три од пет мајки го кријат чувството на осаменост од другите, а речиси 40 отсто не им го признаваат тоа ниту на своите партнери

1.110

Мајчинството отсекогаш имало подеми и падови, но во денешно време стана уште потешко. Мајките се чувствуваат преоптоварени и често се прашуваат каде грешат.

Нема одмор и едвај имаат време за себе.

Очекувањата се големи и има малку простор за грешки.

За ова може да се дискутира, но сите сакаме да знаеме зошто мајчинството денес е многу потешко отколку порано.

Зошто мајчинството е потешко денес?

Постојат неколку клучни причини зошто мајчинството денес е особено голем предизвик:

Нема одмор и очекувањата се големи

Мајките денес имаат малку време за себе. Од нив се очекува да бидат совршени, со малку простор за грешки.

Ова создава огромен притисок и чувство на неуспех.

Недостаток на поддршка од заедницата

Денес, многу мајки ги одгледуваат своите деца сами или во мали семејства, честопати без помош од баби, дедовци и пријатели.

Психологот Др. Шефали Цабари истакнува дека треба да ја имаме поддршката од другите жени – мајки, сестри, пријателки – за мајчинството да ни биде полесно, пишува Yourtango.

Премногу опции и информации
Родителството стана комплицирано и тешко поради премногу опции и совети.

Изборите како што се формулата за бебиња, стиловите на воспитување, бројните активности и образованието може да не преплават.

Д-р Цабари предлага да ги поедноставиме работите, избирајќи само две опции и држејќи се до нив.

Мајчинството не треба да биде осамено.

Поддршката од заедницата и поедноставувањето на секојдневните одлуки може да го олеснат мајчинството денес.

Среќата и здравјето на децата зависат од љубовта, поддршката и заедницата што им ја даваме. Треба да го поедноставиме родителството за да го олесниме мајчинството во денешно време.

Повеќе