Дали царскиот рез е добар избор?

Оперативното породување е покомплицирано и носи поголеми ризици, но се прави сѐ почесто. Одлуката за царски рез би треба да се донесе само кога самиот лекар ќе го предложи, бидејќи тоа значи дека има здравствени индикации за неговото изведување.

99

Многу мајки погрешно веруваат дека операцијата е подобар избор за породување, но тоа има и свои ризици и потешко закрепнување што мора да се земе предвид. Затоа, најдобро е кога самиот акушер ќе процени дали ризикот од бременост и вагинално породување е таков што е подобро да се избере операција наместо природен начин.

Кога се прави царски рез?
Царскиот рез е оправдан кога постои ризик за мајката или бебето и безбедно породување преку вагинален канал е невозможно.

Апсолутните компликации значат дека едноставното природно породување е небезбедно и не треба да се врши под никакви околности. Тумори, проблеми со ‘рбетот, проблеми со карлицата, плацента превиа се некои од состојбите кај мајката, но и неправилната положба на детето може да биде индикација за планиран или итен царски рез.

Релативни компликации се оние кај кои е можно природно породување, но ќе донесат бројни компликации. Големо бебе, проблеми со карлицата на мајката, стеснета карлица, ниска плацента… се дел од условите кои лекарот ќе ги земе предвид при одлучувањето за начинот на породување на трудницата.

Индикации за царски рез може да бидат и доколку е загрозен животот на бебето или мајката, па затоа е неопходно итно да се прекине бременоста. Најчесто тоа се состојби поврзани со бебето, но се проверува и здравствената состојба на мајката и се носи најдобрата одлука.

Како се одвива закрепнувањето по операцијата?
Иако природното породување трае подолго и моментално е поболно за мајката, таа по него побрзо закрепнува отколку по царски рез.

Секоја мајка доживува различни симптоми, но најчесто станува збор за месеците на опоравување по оперативното породување, кога ќе ги почувствувате последиците и мора да бидете внимателни кога се враќате на вообичаените активности.

Раната брзо зараснува, но се работи за два засеци, па затоа е важно да му се даде време на телото да закрепне. Не треба да носите ништо потешко од бебето подолго време, можни се болки во грбот, како и долготрајни последици по анестезијата.

Од друга страна, вагиналното породување моментално е поболно, а закрепнувањето најчесто е потешко во првите неколку недели, особено ако трудницата имала епизиотомија, но после тоа побрзо се враќа на редовните обврски и има помалку последици. Затоа се препорачува ова да биде првиот избор за раѓање дете.

Имајте здрава бременост за побрзо закрепнување
Во текот на сите месеци од бременоста треба да ги следите советите на лекарот, да се храните здраво и да се занимавате со умерена физичка активност. Ова ќе ви овозможи поздраво функционирање во текот на сите месеци, но и побрзо закрепнување и губење на тежината по породувањето.

Советите се однесуваат и на царски рез и на природно породување, но е значително корисен токму во оваа прва ситуација и може значително да го скрати времето на закрепнувањето. Многу трудници не го знаат начинот на породување до третото тримесечје, па затоа е важно да се биде доследен во текот на бременоста за потенцијално полесно породување и побрзо закрепнување.

Дали царскиот рез е добар избор? Да, во многу ситуации кога тоа го бара здравствената состојба на мајката или детето. И покрај мислењата, ова е покомплициран начин на раѓање бебе, но исто така е оправдан во многу ситуации.

Повеќе