Апстиненцијата од секс е лоша за женското здравје: Што се случува во телото на жената ако долго нема интимни односи?

Последиците од апстиненцијата можат да бидат непријатни и на таков начин да влијаат на женското здравје. Не мора веднаш да се загрижите, но вреди да се запознаете за навреме да препознаете одредени симптоми.

332

Интимноста е неопходна во една врска бидејќи помага да се продлабочи врската, да се поврзат партнерите и да се покаже емоционалната поврзаност. Но таа воедно многу влијае и на здравјето, особено на женското здравје.

Експертите предупредуваат дека недостатокот на интимни односи остава траги и во физичкиот и во менталниот домен. Покрај најпознатите симптоми како губење на либидото, има уште неколку кои вреди да се споменат и да им се обрне внимание.

Стрес
Зголемениот крвен притисок и појавата на стрес се едни од првите негативни знаци кои можат да се забележат. Имено, задоволството кое произлегува од интимните односи, овозможува опуштање, лачење на серотонин, кој дава чувство на среќа. Во отсуство на истото се случува сосема спротивното. Се ангажираат стресорите и се чувствува незадоволство, а кај некои се појавува дури и чувство на недостатност.

Една канадска здравствена студија од 2014 година покажала дека недостатокот на интимни односи може да доведе до целосно игнорирање на нејзината можност и генерално одбивање. Тие стануваат вишок, непотребна појава во животот, па поединците кои не ги практикуваат доволно ја губат општата желба за нив, а со тоа и возбудата што вообичаено се јавува при интеракција со партнерот.

Лошо интимно здравје
Физичките нуспојави вклучуваат опуштање на вагиналните ѕидови, особено кај жените кои влегуваат во менопауза. Таквата појава постепено ги прави интимните односи болни и затоа непожелни. Дополнително, кај некои жени може да се појави атрофија на клиторисот. Бидејќи содржи речиси 10.000 нервни завршетоци и е една од најчувствителните области на човечкото тело, продолжените периоди на апстиненција можат привремено да го намалат, исто како и неговата чувствителност. Ова се случува поради недостаток на стимулација што го поттикнува протокот на крв.

Менструален циклус
Конечно, тоа влијае и на менструалниот циклус. Редовниот однос ја намалува болката кај жените за време на менструацијата. Како резултат на намалувањето на нивната фреквенција, болката се влошува и интензивира. Имено, научниците утврдиле дека оргазмот предизвикува контракции на матката, што доведува до поголемо и побрзо исфрлање на крвта и влијае на повисоко ниво на ендорфин, кој помага при менструални грчеви.

Иако многумина не се подготвени да зборуваат на овие теми, неопходно е да се информирате и да знаете колку се потребни интимните односи, не само за вас и вашиот партнер, туку и за вашето тело.

Повеќе