Дали сте Бекам, Маленко или Трајче?

Нашиот Александар Маленко еднаш го смени своето презиме со презимето на својата тогашна сопруга Сузана Турунџиева. Сега синот на Бекамовци го додал презимето на својата сопруга. Знаете ли уште некој ваков пример и што мислите за менувањето на презимињата на жените по стапувањето во брак?

297

Според новите податоци, расте бројот на жени кои по бракот се одлучуваат да го додадат презимето на својот сопруг кон своето. Адвокатската фирма Deed Poll Office, која е специјализирана за преименување, објави статистика која покажува дека барањата на невестите да го задржат моминското презиме и да го додадат презимето на сопружникот (наместо да го заменат своето со презимето на брачниот другар) се зголемиле за 30 отсто помеѓу 2020 и 2021 година. пишува Викторија Ричардс за The Independent.

„Конечно, се чини, жените го фаќаат чекорот. 2022 година е. Ниту една жена не треба да се откаже од сопствениот идентитет заради идентитетот на нејзиниот сопруг. Ние не сме недвижнини“, истакнува Ричардс, додавајќи дека зборува од искуство. Таа се омажила во 2009 година и го променила презимето со тоа на нејзиниот сопруг.

„Никогаш не се чувствував како јас. А како можев? Имав име, идентитет, 30 години. Сепак, од мене се очекуваше да станам некој друг преку ноќ. Воопшто немаше смисла. Веќе бев дел од семејството на мојот сопруг, па зошто морав да се откажам од презимето што го носам од раѓање? И така го поправив тоа. За 36 фунти повторно го сменив презимето за повторно да се чувствувам како јас. Би ја повикала секоја жена да го направи исто“, објаснува таа.

Зошто жените го менуваат презимето?
Кога ги прашала пријателките зошто сакаат да го сменат презимето, Ричардс слушнала неколку различни одговори.

„Некои велат дека сакаат исто презиме како нивните деца или сакаат да бидат видени како дел од семејството. идентитетот на нејзиниот сопружник “, продолжува таа.

Во Холандија, жените и мажите се прашуваат кое презиме сакаат да го користат. Во Шведска, жените традиционално го задржуваат своето презиме. Во Англија околу 90 отсто од жените го земаат презимето на својот сопруг, а во САД околу 70 отсто.

„Ги славам оние кои се обидуваат да ја нарушат традицијата, како Луис Хамилтон кој во март објави дека го менува презимето и дека го зема Ларбалестиер во чест на неговата мајка. Ќе беше добро да беа сите Британци толку прогресивни. Не треба да чекаме застарените. патријархални обичаи да станат исклучоци, а не норма“, заклучила таа.

Можеби паметите дека нашиот пливач Александар Маленко на времето го зеде презимето на неговата тогашна сопруга Сузана Турунџиева. Сега пак, синот на славните Бекамови, го зел како средно име презимето на својата сопруга.

Што мислите вие на оваа тема? Дали самите го сменивте презимето, го додадовте она на сопругот или го задржавте своето. Дали, евентуалмно, вашиот сопруг го зема вашето презиме?

Повеќе