Дали сте родител-делфин?

Многу родителски стилови се именувани по животни. Освен тигарот, медузата, слонот, тука е и родителот делфин. А еве како се однесува на специфичен начин делфинот на суво.

156

Честопати ги земаме животните како пример за многу работи во родителството. Ние се споредуваме со нив на овој начин првенствено затоа што тие функционираат инстинктивно, па можеме да видиме до кој степен имаме тенденција да му веруваме на инстинктот. Затоа често прибегнуваме кон модели од животинскиот свет за да прикажеме различни стилови на родителство. Еден од нив е – делфин родителството.
Кога првпат ќе помислите на делфините, ги доживувате како весели, дури и малку глупави животни кои сакаат да се шегуваат и да испуштаат звуци што ве насмевнуваат. Сепак, мајките делфини се однесуваат многу заштитнички кон своите младенчиња. Иако, се разбира, се оставени сами на себе во длабочините на морето, младенчињата делфини пливаат покрај мајките. Имено, мајката плива со младенчињата со цел да создаде лесна пловност и да им го олесни пливањето. Ги дојат неколку години, а со мајка си остануваат до пубертетот.

Дали ова значи дека родителот делфин е всушност еден од оние родители кои ги отстрануваат сите пречки за своите малечки? Сепак – не. Делфините се интелигентни суштества познати по својата разиграност и висока дружељубивост. Стилот на воспитување на делфините се заснова на рамнотежа и тие се водени од желбата да им помогнат на децата да растат за да стекнат здрава независност и емоционална интелигенција. Филозофијата на делфин-родителството е всушност една родителска филозофија која има многу смисла.

Делфин-родителството го вовела психијатарката Шими Канг, М.Д, која во книгата „The Dolphin Way: A Parent’s Guide to Raising Healthy, Happy, and Motivated Kids –Without Turning into a Tiger“, ги опишува родителите делфини како оние кои „одржуваат рамнотежа во животот на своите деца за нежно, но авторитативно да ги водат кон трајно здравје, среќа и успех“. Звучи исто како она што сакаме да го постигнеме, нели?

Она што е клучно во тој опис на делфин-родителството е зборот „авторитативно“. Попустливото родителство става премногу акцент на потребите на детето без да обезбеди структура, создавајќи деца кои мислат дека имаат право на сè и не се отпорни. Да се ​​стави премногу акцент на структурата без соодветно разгледување на потребите на детето веќе би било авторитарно родителство. Авторитативното родителство е здрава средина.

Она што го издвојува делфин-родителството од другите авторитативни подтипови е тоа што го нагласува откривањето и истражувањето, додека други се фокусираат повеќе на заштита на чувството на сигурност кај децата. Се разбира, родителите делфини сакаат нивните деца да се чувствуваат безбедно. Тие само му даваат малку помал приоритет на тоа од родителите – слонови, на пример.
Ако сакате да знаете дали сте родител делфин или ако сакате да го прифатите овој стил на воспитување, еве четири практики на родителство кои можат да ви помогнат да го постигнете тој идеал за родителство.

Пракса за воспитување на делфините #1: Разговарајте за вашите емоции
Делфините се брбливи суштества. Тие можат да комбинираат широк спектар на звуци, а научниците мислат дека можат дури и да пренесат емоции преку звук. Ако се угледате на овие водни цицачи и ги вокализирате вашите емоции, тоа е од корист и на родителите и на децата. Истражувачите неодамна открија дека како што се зголемува нивото на емоционалната интелигенција на родителите, така се зголемува и нивната склоност кон авторитативен стил на родителство.

Со други зборови, родителите кои подобро ги знаат своите емоции, ги разбираат, можат да ги изразат и подоцна да ги регулираат, имаат тенденција да имаат идеална рамнотежа помеѓу авторитетот и нежноста. Зборувањето за емоциите гласно е добро за моделирање на емоционалната интелигенција кај децата. Зборувањето за она што го чувствуваат им помага постепено да научат сами да ги именуваат и обработуваат своите емоции.

Како што растат децата, растат и негативните емоции и начинот на кој родителите се борат и се справуваат со нив. Кога имате тежок ден и ќе им викнете на децата, објаснете им го тоа и кажете им како ќе се справите со ова.

Пракса за воспитување на делфините #2: Дозволете му на вашето дете да прави грешки
Мајките и татковците кои прифаќаат емотивно усогласени стилови на родителство, како што е делфин-родителството, може да покажат тенденција да се лизнат во прекумерна заштита. Меѓутоа, ако им дозволиме на децата да прават грешки, учењето од тие искуства и развивањето на способноста да се истрае низ соодветните нивоа на непријатност може да им помогне да научат и да практикуваат здрави вештини за справување.

Важно е да си ги поставите овие прашања: Дали му дозволувам на моето дете да го направи она што може да го направи за себе? И ако не, зошто? Дали е тоа затоа што е всушност небезбедно или е навистина премногу за моето дете, или е тоа затоа што сè уште не ми е пријатно?

Родителите делфини сочувствуваат со своето дете и нудат утеха кога недоразбирањето со пријателот предизвикува напнатост. Тие ги охрабруваат своите деца кога ќе изгубат натпревар. Кога нивното дете ќе добие разочарувачка оценка на тест, тие ќе го охрабрат своето дете да го праша својот учител дали може да му помогне.

Сè на сè, важно е да бидете целосно присутни кога децата се соочуваат со типични борби и да работите со нив за да ги решите проблемите. И кога нивното дете треба да научи нешто што е надвор од нивните сегашни способности, делфин-родителите ќе му ја држат скалата, симболично кажано.

Значи, кога децата имаат силни чувства, родителот не е тој што треба да го поправи тоа или да направи непријатните чувства да исчезнат. Потврдете ги нивните чувства и седете со нив додека тие ги доживуваат. Детето ќе се чувствува безбедно и ќе знае дека родителот е секогаш тука да го поддржи.

Пракса за воспитување на делфините #3: Понекогаш едноставно не правете ништо

Делфините сакаат да играат, и тоа не само во аквариумите кога танцуваат вертикално во водата или ја прскаат толпата во замена за подароци. Дури и во дивината, делфините фрлаат предмети во воздухот, ги плескаат наоколу и се обидуваат да ги фатат – во суштина си играат лов сами со себе. Значи, еве одлична родителска задача: опуштете се.

Мора да имате време да престанете да работите со децата, време кога не треба да бидете нивни модел. Ако не, тие ќе мислат дека продуктивноста е најважна работа, а вие не го сакате тоа. Повремено треба да им покажете дека понекогаш можете само да лежите на каучот или барем да имате викенд кој не е целосно исполнет со активности. Запомнете дека родителството е за раст, а не за совршенство, па затоа е добра идеја да започнете со најмалку еден час намерно непродуктивно време. Тоа е одличен почеток за моделирање на присуство наместо продуктивност.

Пракса за воспитување на делфините #4: Бидете свесни за вашите вредности и посветете им се

Немаме сите исти цели кон кои се стремиме. Исто така, немаме сите исти цели за нашето семејство, вклучувајќи ги и нашите деца. Можеби делфин-родителството не е за вас.

Ако видите дека тоа нема смисла во вашето семејство, со вашите деца, откажете се, бидејќи тоа може да биде само извор на фрустрација. Се разбира, немаме сите иста визија за успех. Некој сака неговото дете да биде успешно како емотивно стабилно дете кое може да се опорави од секој удар. Некој друг сака нивното дете да влезе на најдобриот факултет. И ниту едното не е погрешно. Воспоставете ги вашите вредности, желби, цели, па според тоа размислете кој стил на родителство би бил за вас. Не опстојувајте во она што, објективно, не ви одговара.

Повеќе