Експертите објасниле на која возраст детето е подготвено да присуствува на погреб

Колку и да е тажна и конечна смртта, погребите и бдеењето се многу неопходен дел од процесот на жалење. Ако вашето дете е над 3 години, дефинитивно можете да ги објасните погребот и смртта на начин соодветен на возраста. Пред да одите на погреб, подгответе го вашето дете за настанот зборувајќи за него.

384

Погребите се семејни настани и начин на кој нашето општество се збогува со починатиот, затоа децата во одредена фаза почнуваат да се вклучуваат во процесот. Децата се членови на семејството и дел од општеството и нивното присуство е очекувано. Особено е во ред ако починатиот бил близок член на семејството или семеен пријател.

Како родители можеме да се грижиме за тоа како нашите деца можат да реагираат на погреб, особено во зависност од нивната возраст

Постои многу реална можност дека погребот за вашето дете ќе биде емотивно искуство што ќе биде врежано во неговото сеќавање. Се разбира, вие најдобро проценувате што може и што не може да поднесе вашето дете, но тоа може и да ве изненади.

Само внимавајте да не ги ставате вашите емоции или чувства над оние на детето и навистина размислете за секоја можност и за тоа дали погребот би бил негативно искуство за детето.

Кажете им ги позитивните аспекти од присуството на погреб, како и што можат да видат и што можат да очекуваат. Погребите можат да му помогнат на вашето дете да напредува по непосредната смрт, но ако вашето дете не сака да оди, не го присилувајте.

Погребите се дел од процесот на жалост.

Колку и да е тажна и конечна смртта, погребите и бдеењето се многу неопходен дел од процесот на жалење. Ако вашето дете е над 3 години, дефинитивно можете да ги објасните погребот и смртта на начин соодветен на возраста. Пред да одите на погреб, подгответе го вашето дете за настанот зборувајќи за него.

Медицинска студија од Јеил потврдува дека децата на возраст од 5 до 7 години можат да почнат да ја разбираат смртта и нејзината конечност. За децата, станува збор за бавно сфаќање на тоа дека смртта е трајна и дека кој и да умре никогаш повеќе нема да го видат.

Кога разговарате за погреб со вашето дете, бидете љубезни, сочувствителни и со разбирање. Децата од основно училиште веројатно ќе имаат многу прашања за тоа што се случило и како ќе изгледа погребот. Одговорете на нивните прашања најдобро што можете. Објаснете дека погребот е настан што се одржува за да се одбележи и слави животот на починатото лице, според Институтот Child Mind.

Повеќе