Како да ги препознаете раните знаци на депресија кај децата

Препознавањето на депресијата може да биде многу тешко, без разлика дали се работи за дете или возрасен

298

Психологот Нихтра Краус открила дека децата, особено во тинејџерските години, може да имаат сериозни психолошки проблеми, кои доведуваат до депресија.

„Клиничката депресија може да започне во раното или средното детство и да влијае на едно од осум деца. Поради пандемијата на коронавирус во која се наоѓаме веќе две години, се повеќе млади луѓе се чувствуваат уморно, понижено и негативно“, вели д-р Краус.

Препознавањето на депресијата може да биде многу тешко, без разлика дали се работи за дете или возрасен. Луѓето со ментални здравствени проблеми често плачат и изјавуваат дека се депресивни.

„На родителите не им е лесно на почетокот да забележат знаци на депресија кај децата, затоа е неопходно да се консултираат со психолог, бидејќи ги немаат сите млади истите симптоми. Многумина ќе покажат различни симптоми во различни средини“, вели Краус.

Иако ниту едно дете не е исто, постојат вообичаени симптоми, кои се аларм за родителите дека нешто не е во ред со детето.

Вообичаени симптоми:

 1. Постојано плачење или тага
 2. Безнадежност
 3. Промени во рутината за спиење
 4. Промени во исхраната
 5. Замор
 6. Се жали на болки
 7. Откажување од активностите во кои уживале и дружење
 8. Покажување негативни ставови кон училишните задачи
 9. Тешкотии со концентрацијата
 10. Лоша мотивација
 11. Зголемено ризично однесување, самоповредување и мисли за смрт или самоубиство
 12. Самосмирувачки однесувања како на пример играње игри.
Повеќе