Mатичен млеч против неплодност

Иако медицинската наука не го проучувала ефектот на матичен млеч и пчелен полен врз зголемувањето на плодноста кај луѓето, постојат студии на животни кои ја покажуваат стапката на успех на зачнувањето, како и потврдени случаи во природната и холистичката медицина

875

Матичниот млеч и неплодноста често се наоѓаат во истиот разговор. Имено, матичниот млеч делува поволно со воспоставување физичка и психичка рамнотежа за да се постигне успешно зачнување.

Кај мажите и кај жените, плодноста е под влијание на многу фактори како што се хроничен стрес, загадување, неправилна исхрана или седечки начин на живот. Проблемот со неплодноста е доста чест во развиените земји денес, а може да биде последица од машки или женски фактори.

Причините за неплодност кај жените вклучуваат проблеми со јајниците и фалопиевите туби, фактори поврзани со возраста, проблеми со матката, ендометриоза итн. Менструалните нарушувања можат да бидат под влијание на различни фактори како што се начинот на живот, исхраната, емоционалната нестабилност, прекумерната физичка активност и продолжениот стрес.

Машката неплодност обично е предизвикана од проблеми кои влијаат на производството на сперма или транспортот на спермата, вклучувајќи дефекти во тубулите што ја транспортираат спермата, инфекции, проблеми со ејакулација, тумори или хормонална нерамнотежа.

Бидејќи третманите за зачнување се скапи, инвазивни и стресни, се повеќе парови избираат природен начин на лекување.

Фактори кои се од примарно значење во процесот на зачнување не се само здравата сперма и јајце клетка. Еднаков или можеби поголем акцент во холистичката, ајурведската и природната медицина се дава на метаболичката функција, хормоналната рамнотежа и менталното и емоционалното здравје бидејќи овие фактори се тесно поврзани со здравата сперма и здравите јајце клетки.

Ова укажува на важноста од решавање на емоционалниот и психолошки стрес, детоксикација на телото и консумирање на растенија и здрава храна богата со хранливи материи. Една од тие намирници е матичниот млеч.

Матичниот млеч и неплодноста – суперхрана за зголемување на плодноста


Матичниот млеч е секрет налик на млеко што го произведуваат пчелите работнички за да ги хранат ларвите и возрасните пчели матици. Долго време е високо ценет како единствен природен извор на младост и витална енергија. Бил резервиран само за кралските семејства, поради што е познат и како кралски млеч или Gelee Royale (кралски гел).

Кремаво-бел, со киселкаст и малку луткаст вкус има висока содржина на хранливи материи, а неговите антибактериски, антиоксидантни и антиинфламаторни својства имаат одличен ефект врз здравјето на луѓето.

Тој е вредна состојка во луксузните производи за убавина на лицето и нега на телото, а како додаток во исхраната се користи во форма на капсули или во сирова состојба.

Денес, матичниот млеч е се попопуларна суперхрана за зголемување на плодноста кај паровите кои имаат проблеми со зачнувањето. Се верува дека поддржува оптимална хормонална рамнотежа, ја стимулира виталноста и ги обновува и подмладува репродуктивните органи, со што ги зголемува шансите за зачнување.

Предности и придобивки од матичен млеч:

го зголемува либидото
поволно влијае на работата на половите жлезди
го зачувува здравјето на матката
го поддржува здравјето на јајце клетката и спермата
ја поддржува рамнотежата на хормони
го штити здравјето на црниот дроб
го штити срцето и циркулаторниот систем со намалување на крвниот притисок
ги намалува и ги ублажува знаците на стареење
ја регулира менструацијата, промените во менопаузата и менопаузата
го намалува воспалението предизвикано од болест или повреда
природно го зајакнува имунолошкиот систем
ги ублажува ефектите од земање апчиња за контрацепција
штити од ефектите на хемотерапијата кои ја нарушуваат плодноста
го намалува оксидативниот стрес и воспалението
има антитуморни својства.

Матичен млеч – неплодност

Бидејќи матичниот млеч содржи широк спектар на хранливи материи неопходни за правилно здравје и функционирање на органите, многу е лесно да се види како може да помогне во плодноста. Богат е со протеини, амино киселини, шеќер, липиди и витамини.

Содржи различни минерали како што се железо и калциум и што е најважно, витамини А, Ц, Д, Е (витамин за плодност), како и витамини од групата Б, вклучувајќи го и витаминот Б6 кој го зголемува нивото на прогестерон.

Благодарение на неговите состојки, матичниот млеч ги стимулира клетките да се делат, им помага побрзо да се регенерираат и да ја вратат нормалната метаболичка функција, со што телесните ткива подобро функционираат.

Имунолошките и другите телесни процеси кои нагло се зголемуваат со воспаление или стрес се враќаат на нормално ниво и телото лесно може да го издржи напорот.

Како што веќе споменавме, матичниот млеч има антиоксидантни и антиинфламаторни својства кои спречуваат оштетување на клетките на репродуктивниот систем. Фитоестрогените присутни во матичниот млеч ѝ даваат благ поттик на плодноста.

Матичниот млеч не е само суперхрана за женските репродуктивни органи, туку се препорачува и за машка плодност. Кај мажите го зголемува либидото, бројот на сперматозоиди, подвижноста и здравјето и помага да се пренесе здрава ДНК на следната генерација.

Прополис – плодност


Покрај матичен млеч, дефинитивно вреди да се спомене и овој пчелен производ бидејќи е поврзан со плодноста.

Прополисот е ефикасен во лекувањето на неплодноста поврзана со блага ендометриоза. Студијата на жени со ендометриоза покажа дека земањето пчелен прополис два пати на ден резултира со 40% поголеми шанси за зачнување после девет месеци.

Прополисот може да се користи сам или во комбинација со матичен млеч и пчелен прав.

Матичен млеч – како се користи?

Матичниот млеч како додаток во исхраната се зема орално за зголемување на плодноста и репродуктивното здравје, а е достапен во полутечна состојба или во форма на капсула.

Оптималната доза може да се одреди по дополнително истражување или со совет на лекар за природна медицина.

Традиционалната доза е 500-300 мг кои се земаат 2-3 пати на ден.

Дозата за поттикнување на плодноста вклучува три капсули од матичен млеч кои се пијат помеѓу оброците.

Дозата на матичен млеч за машка плодност е речиси иста како кај жените.

Матичен млеч – несакани ефекти

Треба да се земат предвид некои од можните несакани ефекти:

алергиска реакција (отежнато дишење, отекување на усните, јазикот, лицето или грлото)
дијареа придружена со болки во стомакот и траги од крв во столицата
бронхоспазам (стегање во градите или отежнато дишење)
иритација и осип
чешање
многу низок крвен притисок.

Матичен млеч и неплодност – искуства

Иако медицинската наука не го проучувала ефектот на матичен млеч и пчелен полен врз зголемувањето на плодноста кај луѓето, постојат студии на животни кои ја покажуваат стапката на успех на зачнувањето.

Матичниот млеч и пчелниот полен природно ја балансираат и нормализираат функцијата на хормоните.

Во холистичката медицина, матичниот млеч е познат како сексуален тоник. Научниците исто така потврдија дека е корисен во лекувањето на импотенција, неплодност и дека значително го зголемува нивото на леутинизирачкиот хормон.

Неговото дејство покажало успех во лекувањето на синдромот на полицистични јајници.

Матичниот млеч исто така ја зголемува плодноста кај жените постари од 40 години бидејќи аминокиселините помагаат во производството на хормони, а протеините помагаат во хормоналната рамнотежа и квалитетот на јајце клетката.

Во природната и холистичката медицина, потврдени се случаи на парови каде жените забремениле во рок од неколку недели по земањето матичен млеч. Кај други, на телото му требале месеци да заздрави и да ја врати рамнотежата.

На сите природни лекови им треба долго време за да ги покажат своите лековити својства и придобивки.

Вооружете се со трпение бидејќи придобивките од овие прекрасни производи на чудесните пчели се скапоцени и достојни за целото наше внимание и доверба.

Повеќе