Медицинска сестра покажала како изгледа епизиотомија

Има некои, не толку пријатни делови од породувањето за кои никој не сака да зборува. Еден од тие делови е и вагиналното пукање.

649

Акушерите и гинеколозите рутински вршат епизиотомија за да го забрзаат породувањето и да спречат вагинално пукање во текот на првото вагинално породување.

„Епизиотомија“ е термин за процедура за време на породувањето каде што лекар или акушер прави хируршки засек од вагината до анусот – мускулна област наречена перинеум. Се смета дека е подобро да се направи контролиран засек отколку да се дозволи перинеумот природно да се стесни додека бебето излегува од телото на мајката. Бидејќи оваа процедура се изведува под анестезија, генерално не е болна, но не е ниту пријатна.

На страницата Tiny Hearts Education, медицинската сестра Ники Јуркуц објасни како изгледа постапката.

„Епизиотомијата се изведува за да се спречи сериозно оштетување на перинеумот. Пукањето може значително да влијае на идните раѓања и сексуални искуства, во зависност од местото на распукувањето и сериозноста, па затоа е подобро да се спречи“, напишала таа.

Постапката не се препорачува рутински, туку постојат посебни околности кога може да се изведе. „Потребен е кога е побезбеден избор за мајката и бебето. На пример, ако жената не може силно да притиска поради висок крвен притисок или лекарите се загрижени за чукањето на срцето на бебето или неговата незгодна положба. Можеби ќе биде потребно ако бебето е под стрес и треба да се забрза породувањето или рамото на бебето е заглавено за карлицата“, објасни Јуркуц.

Пред епизиотомија, вели таа, лекар или акушер ќе инјектираат локален анестетик во перинеумот.

„Мајката треба да даде согласност за епизиотомија, па затоа е важно да се разговара за околностите во кои ќе се изврши. Тие обично се изведуваат под агол помеѓу 30 и 60 степени, а засекот се прави кон дното“, вели таа. . Тоа е затоа што ако засекот се направи директно надолу, постои опасност да се прошири. Исто така, важно е да се знае дека епизиотомиите не се „сигурни“. Тоа значи дека само затоа што сте направиле епизиотомија, не значи дека нема да претрпите некој друг вид на траума во таа област.

 

Ако мајката помине низ епизиотомија, таа ќе биде сошиена по породувањето. Кога ќе се вратите дома од болница, Ники вели дека областа треба да се чува чиста и сува и да се внимава на знаци на инфекција. „Треба редовно да ја менувате влошката и да земате лекови против болки доколку е потребно. Болката обично го достигнува својот врв околу третиот ден“, истакна таа.

Повеќе