Синтетичката хемикалија од пластиката е поврзана со аутизмот кај децата! Бисфенолот А има врска и со други болести и невролошки нарушувања

Претходните студии ја поврзуваа БПА со низа здравствени проблеми, вклучувајќи неплодност, кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и рак. Покрај тоа, истражувањето воспостави врска помеѓу изложеноста на БПА и развојот на феталниот мозок, како и проблемите во однесувањето кај децата како што се анксиозност, хиперактивност, невнимание и депресија…

341

Приближно едно од секои 100 деца ширум светот е дијагностицирано со аутизам, а приближно 129 милиони деца ширум светот имаат нарушување на вниманието и хиперактивност (АДХД). Иако овие невролошки состојби се различни, постојат некои симптоми кои се преклопуваат. Претходните студии покажаа дека едно од осум деца на кои им е дијагностицирано АДХД исто така има и аутизам.

Бидејќи преваленцата и на аутизмот и на АДХД кај децата продолжува да расте секоја година, научниците бараа објаснувања за ова зголемување. Некои потенцијални фактори вклучуваат елементи од животната средина како што се трагите од тешки метали во храната и загадувањето на воздухот.

Неодамна, истражувачите од Факултетот за остеопатска медицина Роуан-Виртуа открија докази кои сугерираат дека децата со аутизам и/или АДХД имаат намалена способност за елиминација на вообичаениот пластичен додаток бисфенол А (БПА) од своите системи. Ова доведува до зголемена изложеност на оваа хемикалија. Истражувачите тврдат дека ова нуди биохемиски докази за врската помеѓу БПА и почетокот на аутизмот или АДХД. Оваа студија неодамна беше објавена во списанието PLOS ONE.

Што е БПА?

BPA е синтетичка хемикалија која се користи во производството на поликарбонатна пластика од 1950-тите. Оваа пластика може да се најде во различни предмети како што се шишиња за вода, метални лименки за храна, цевки за вода, леќи за очи, пакувања за храна, стоматолошки материјали и сметки за благајни.

Претходните студии ја поврзуваа БПА со низа здравствени проблеми, вклучувајќи неплодност, кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и рак. Покрај тоа, истражувањето воспостави врска помеѓу изложеноста на БПА и развојот на феталниот мозок, како и проблемите во однесувањето кај децата како што се анксиозност, хиперактивност, невнимание и депресија.

Постојат и други студии кои ја поврзуваат БПА со невролошки нарушувања како што се Паркинсоновата болест, мултиплекс склероза, Алцхајмерова болест и АЛС.

БПА може да влезе во телото на различни начини, вклучително и истекување од садовите во храна и вода, како и апсорпција преку кожата. Откако ќе влезе во телото, треба да се елиминира. Црниот дроб го комбинира БПА со соединение растворливо во вода, гликоза, што го олеснува неговиот транспорт низ крвотокот за излачување преку урината. Овој процес е познат како глукуронидација.

Способноста за детоксикација на БПА варира генетски, а оние кои потешко ја елиминираат имаат повисоки концентрации на хемикалијата во нивните органи и ткива подолг временски период.

Резултати од студијата
Околу 150 деца биле вклучени во оваа студија и била измерена нивната ефикасност на глукуронидација. Децата со аутизам покажале 10% помал капацитет на глукуронидација во споредба со контролната група, додека оние со АДХД биле 17% помалку ефикасни од децата без двете состојби.

Истражувачите биле изненадени кога откриле компромитирана глукуронидација во групата АДХД, бидејќи првично мислеле дека ефектот на БПА е единствен за аутизмот.

Во понатамошно истражување, научниците сакаат да откријат дали нарушената БПА глукуронидација се пренесува од мајките на децата со аутизам.
Во светлината на ова истражување, експертите предлагаат начини за намалување на изложеноста на БПА. Тие вклучуваат употреба на стаклени, порцелански или садови од нерѓосувачки челик, особено за топла храна или течности, избегнување пластика за микробранова печка и ракување со фискалните сметки.

Исто така, важно е да ги миете рацете пред јадење. Иако некои производи се означени како „без BPA“, тие може да содржат бисфенол S (BPS) или бисфенол F (BPF), кои имаат слични ефекти на нарушување на хормоните и бараат понатамошно истражување.

Повеќе