Советничка го открива зборот што може да го уништи секој добар брак

Кавгите и несогласувањата се природен дел од бракот. Меѓутоа, никогаш не е соодветно да користите еден збор кога се расправате со вашиот сопружник, вели брачната советничка Дебора Мекфејден.

565

Кавгите и несогласувањата се природен дел од бракот. Колку и да го сакаме партнерот, стануваме

лути или вознемирени еден на друг, веројатно почесто отколку што би сакале да признаеме.

Можеме да се одлучиме да се „издуваме“ врз нив затоа што знаеме дека тие се единствените

личности кои ќе не сакаат „без разлика на сѐ“. Меѓутоа, никогаш не е соодветно да користите еден

збор кога се расправате со вашиот сопружник, вели брачната советничка Дебора Мекфејден.

„Зборот на кој мислам е „развод“. Кога еднаш ќе го кажеме тој збор, не можеме да го вратиме

назад, вели таа за YourTango. Набројува три причини зошто зборот е толку штетно да се употреби за

време на расправија.

Тоа е манипулативно

„Можеби го фрлате зборот „развод“ во вашите расправии за да го натерате вашиот сопружник

само да замолчи“, објаснува Мекфејден. Таа тврди дека ова е чиста манипулација од наша страна и

можеби во тој момент ќе го добиеме она што го сакаме, но проблемот сепак ќе постои и ќе се

повтори.

Предизвикува стрес и анксиозност.

Разводот изгледа како ултиматум за нашиот сопружник, а никој не сака ултиматуми. Тие прават да

се чувствуваме заробени од личноста која треба да не сака повеќе од кој било друг на светот.

„Кога ќе го изговорите зборот „развод“, вашиот сопружник може да заклучи дека е подобро тој да

ризикува да ја загуби вашата љубов, а можеби и самата врска. Ова предизвикува стрес и

вознемиреност кај вашиот сопружник кога станува збор за безбедноста и издржливоста на вашата

брачна врска“, предупредува советничката.

Го тера вашиот партнер да размислува за развод.
Кога нашиот сопружник ќе го слушне зборот „развод“ што се користи во меѓусебните расправии,

тој може да го слушне како закана. „Без разлика колку долго сте во брак, не треба да зборувате за

развод, освен ако тоа не е токму она што мислите да го направите. Не користете го зборот во жарот

на расправијата како закана за да си обезбедите „победа“ за себе со тоа што ќе го принудите

вашиот сопружник да се откаже“, советува Мекфејден.

Заканувачкиот развод никогаш не е начин за решавање на проблемите во врската. Ако го

користиме тој збор секогаш кога се расправаме со сопружникот, би можеле да стигнеме до точка

каде што ќе помисли: „Само да ставиме крај на агонијата и да се разведеме“. Можеби тоа не ни

беше намерата, но сега стана реалност за која никогаш не мислевме дека всушност ќе се случи.

„Престанете да го користите овој збор во вашите кавги и почнете да работите на вашите

проблеми“, вели советничката. Понекогаш дури и едноставните работи можат да станат големи

проблеми, ако избегнуваме да зборуваме за нив кога разговорите се вжештуваат или ако се

закануваме дека ќе ја прекинеме врската ако не го добиеме она што го сакаме.

„Сѐ додека сте заедно во врска, ќе има моменти кога нема да се согласувате. Ќе има кавги, но тоа не

значи дека ќе се разведете. Научете како да се карате и да ги решавате конфликтите. Ако ви треба

помош, најдете добар советник кој може да ви понуди насоки за подобар и посреќен брак“,

заклучува Мекфејден.

Повеќе