Стари проблеми на дијабетичарите: Децата сè уште немаат сензори што безболно ја мерат гликемијата

Во просек, сензорите за безболно мерење на гликемијата, родителите на деца со дијабетес, ги чинат околу 1500 евра годишно, а од здруженијата на дијабетичари се жалат дека нема ни термини за контрола, ниту пак лекари.

51

Родителите на децата со дијабетес, мора да знаат колку точно јагленихидрати има во порцијата што ќе ја изедат нивните деца за да пресметаат колку инсулин треба да им дадат. Со време, се ќе научите и ќе станете најголем стручњак затоа што едноставно не смеете да згрешите, велат родителите на деца со дијабетес со кои зборувавме за проблемите со кои се соочуваат тие и нивните деца. Иако оттогаш поминаа 4-5 години, очигледно проблемите уште не се решени. Имено, децата со дијабетес во земјава сè уште немаат сензори што безболно ќе ја мерат гликемијата. Наташа Деспотовска-Димитриевска, претседателка на БАЛАНС МК – Асоцијацијата за детски дијабетес, вели дека се поминати пет години откако е поднесено барањето до надлежните институции и искрено верува оти оваа година конечно ќе има разрешница по тоа прашање. Трошоците на родителите кои ги набавуваат сензорите од странство се во просек околу 1500 евра годишно.

„Дијабетесот е доста сериозна хронична состојба кај која компликациите се речиси неизбежни. Веруваме дека Министерството за здравство ќе направи напор и дека и децата конечно ќе ги добијат сензорите. Долги години родителите тешко доаѓаат до нив, бидејќи ги нарачуваме преку трети луѓе од странство, а финансискиот издаток е навистина голем за едно семејство. Во просек, годишно тие сензори не чинат околу 1500 евра по детенце“, изјави Деспотовска-Димитриевска на денешната Тркалезна маса „Предизвиците за дијабетесот во Македонија – заедно еден со друг”, по повод 14 ноември – Светскиот ден на дијабетесот.

Како што информираше таа, во пораст е бројот на деца со дијабетес, не само во земјава, туку и на глобално ниво. Дебелината кај децата претставува се поголем проблем и со тоа, како што додаде Деспотовска-Димитриевска, доаѓа до проблем кај педијатриската популација.

„По однос на терапии, не недостигаат. Имаме редовна инсулинска терапија и за тип 1 и за тип 2. Остануваме да се бориме за сè што е иновативно. Сериозен недостиг се појави во текот на изминатата година од ленти, но би сугерирала да се разгледа сериозно барањето за поквалитетни ленти, бидејќи само со нив се обезбедува добра гликемиска контрола“, заклучи Деспотовска-Димитриевска.

Претседателот на Сојузот на здруженија на дијабетичари, Диме Велев вели дека со недостиг на инсулин се соочуваат околу една недела, што според него, не е долг период.

„Почнавме повторно со солидарноста по социјални мрежи, телефонски, со дополнување меѓу нас. Инсулинските аптеки добиле информација дека ќе има одреден период недостиг и почнуваат да ја намалуваат, односно даваат помалку на повеќе луѓе. Тоа што го имаме како информација е дека претходниот тендер е инициран и треба да се дополнува постапката, односно има административна пречка во однос на потпишување на документација за примопредавање на дополнителни количини“, истакна Велев.

Очекува оваа недела да заврши тој недостиг и веќе од утре да бидат достапни соодветни количини низ целата земја. Навикнати на недостигот, секогаш чуваат резервни пенкала.

Во однос на бројот на примателите на инсулин, Велев посочи дека официјално на инсулин се околу 46.000 лица. Како најголем проблем, тој ги посочи термините за контрола што ги нема веќе подолго време.

„Термини немаме подолго време, не само на Ендокринологија, туку и низ сите центри за дијабетес во земјава. Преку асоцијација на пациентски организации уште од летото континуирано апелираме да се реши овој проблем со зголемување на термините, со можност за пристап до кој било од упатите, односно редовни контроли по амбулантите. Ние се снаоѓаме со брзи упати, приоритетни, па се префрлуваат од една на друга амбуланта и имаме сериозен предизвик со тоа дека нема доволно доктори низ центрите за дијабетес. Во Делчево, Берово дури сега добија интернисти и започнаа со работа“, појасни претседателот на СЗДСМ.

Сојузот на здруженија на дијабетичари Светскиот ден против дијабетесот го одбележува со цел подигнување на свесноста во јавноста, кај лицата кои живеат со оваа состојба, но и кај институциите што се вклучени во третманот на дијабетесот.

Повеќе