Студија спроведена на 1,2 милиони жени ги покажала придобивките од доењето за мајките

Придобивките од мајчиното млеко за бебињата се одамна утврдени, а познато е дека го зајакнува нивниот имунолошки систем и го намалува ризикот од болести. Истражувачите во Австрија тврдат дека доењето може да обезбеди значителен поттик и за здравјето на новите мајки.

450

Осум студии на 1,2 милиони мајки откриле дека оние кои доеле имаат 14 отсто помали шанси да развијат срцеви заболувања отколку жените кои никогаш не доеле и кои се придржувале до формулата, пишува Дејли Меил.

Прегледот, исто така, покажа дека тие имале 12 отсто помали шанси да доживеат мозочен удар. Тимот не најде оптимална должина на време за доење за да се намали ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, но Светската здравствена организација (СЗО) ги советува жените исклучиво да ги дојат новороденчињата шест месеци.

Може да постојат и дополнителни фактори

Истражувачите не идентификувале механизам за кој се смета дека стои зад намалениот ризик кај доилките, што значи дека други фактори на животниот стил можеби имале улога.

Водечкиот истражувач д-р Питер Вилеит, епидемиолог на Медицинскиот универзитет во Инсбрук, рекол дека се надева дека повеќе жени ќе изберат да дојат, знаејќи дека тоа може да им користи и на нив.

Тој, исто така, истакнал дека општеството мора да ги „охрабрува и поддржува“ жените со создавање работни места погодни за доење.

Посебна студија на Универзитетот Свонси покажала дека осум од 10 мајки се откажуваат од доењето заради болка, заради ставот на јавноста и недостатокот на поддршка. За младите се покажало дека доењето ја намалува стапката на респираторни инфекции, инфекции на увото, градите и цревата и смртноста од заразни болести.

Претходните студии на оваа тема беа неконзистентни

Истражувањата покажаа дека мајките кои дојат имаат помал ризик од дијабетес тип 2, рак на јајниците и рак на дојка. Но, претходните студии кои го поврзуваа доењето со намалена стапка на срцеви заболувања и мозочен удар кај мајките беа неконзистентни.

Истражувачите рекоа дека нивниот преглед е ограничен поради недостигот на податоци за жени кои доеле повеќе од две години, бидејќи тие податоци ќе им овозможат да пресметаат подобри проценки на ризикот.

Др. Шели Мијамото, претседател на Американската асоцијација за срце, вели: „Иако се добро утврдени придобивките од доењето за доенчињата и децата, мајките треба дополнително да се охрабруваат да ги дојат своите бебиња знаејќи дека го подобруваат здравјето на нивното дете, но и своето здравје. Таа знае дека доењето обезбедува оптимална исхрана за бебето, а истовремено го намалува и личниот ризик од срцеви заболувања“.

Повеќе