Browsing Tag

терапија

12 факти за ракот на дојката можат многу да помогнат ако знаете за нив пред дијагнозата

Како изгледа реалноста кога започнува лекувањето на ракот на дојка и зошто, на пример, кога после смртта на мајката и на ќерката ѝ е дијагностициран рак на дојка, токму тогаш се отвора „тајниот свет“ на овој карцином, од кој стасуваат факти…

Стари проблеми на дијабетичарите: Децата сè уште немаат сензори што безболно ја мерат гликемијата

Во просек, сензорите за безболно мерење на гликемијата, родителите на деца со дијабетес, ги чинат околу 1500 евра годишно, а од здруженијата на дијабетичари се жалат дека нема ни термини за контрола, ниту пак лекари.

Ги запознаваме ретките болести: Примарна хипероксалурија тип 1

Примарна хипероксалурија тип 1 може да се појави на која било возраст, а симптомите и тежината на болеста се различни. Околу 20 % од пациентите имаат тешка форма на болеста која започнува на возраст помала од една година. Спротивно, пак,…

Ги запознаваме ретките болести: Арнолд-Кјариева малформација

Поради генетски мутации или недостаток на одредени нутритиенти кај мајката за време на бременоста, коскениот простор на базата на черепот е абнормално мал, додека малиот мозок е со нормална големина. Како резултат на тоа, доаѓа до притисок…

Светски ден за борба против ракот: Како да зборуваме за рана детекција и превенција без скрининзи?

„Во пандемијата дојдоа до израз многу проблеми, сите дијагностички процедури беа сопрени, луѓето не може да направат ниту контролни прегледи навреме бидејќи се чекаше многу месеци, а од друга страна, како да зборуваме за рана детекција и…