Вака изгледа еден ден во градинка во Данска: Родителите од другите земји се во шок (ВИДЕО)

Од чувството кое калта го создава меѓу прстите, до земјениот мирис што го исполнува воздухот, играта со кал нуди богато сетилно искуство што не може да се повтори во затворен простор. Пуштете ги да го прегрнат нередот и да се нурнат во радоста на играта со кал – нивните сетила ќе им бидат благодарни за тоа, стои во описот на видеото кое кај родителите од други земји предизвика шок

1.055

Децата во нордиските земји – Исланд, Финска, Норвешка, Шведска и Данска – имаат највисоки стапки на благосостојба на глобално ниво. Можеме многу да научиме од нив.

Сепак, видео од една градинка во Данска шокираше многу луѓе од другите земји. Воспитувачката Вини Ен објавила видео од децата во градинка како си играат во калта. Се тркалаат и скокаат во услови кои многумина ги сметаат за несоодветни.

„Играњето и скокањето во калта е повеќе од забава – тоа е од суштинско значење за сетилниот развој на децата. Кога децата поминуваат време, тие ги вклучуваат сите свои сетила: допир, вид, мирис, па дури и звук. Од чувството кое калта го создава меѓу прстите до земјениот мирис што го исполнува воздухот, играта со кал нуди богато сетилно искуство што не може да се повтори во затворен простор. Пуштете ги да го прегрнат нередот и да се нурнат во радоста на играта со кал – нивните сетила ќе им бидат благодарни за тоа“, стои во описот на видеото.

Откако видеото стана вирално и се прошири на други профили, многу луѓе го коментираа. Некои велат дека не би сакале нивните деца да се вратат од градинка толку валкани.

„Во ред е децата да се забавуваат, но сигурен сум дека родителите не се среќни кога децата се враќаат од градинка со калливи алишта“. „Како ги чистите децата после ова? Јас сум воспитувачка во Америка и сигурна сум дека родителите не би биле среќни доколку им предадам валкани деца“, прашуваат тие.

Некои луѓе се прашуваат дали оваа практика е безбедна за здравјето.

„Вака децата можат да се заразат со глисти“! „Само ме интересира што се случува кога на децата ќе им влезе кал во устата и ќе добијат инфекција“, пишуваат тие.

Мајка од Финска објаснила дека во градинките во таа земја има тушеви и кади во кои децата можат да се искапат кога ќе се извалкаат со кал.

„Од родителите се бара да чуваат четири комплети чиста облека во шкафовите. Персоналот ги тушира ​​и ги пресоблекува децата дури и по оброците. Претпоставувам дека затоа Финска е рангирана како најсреќна земја во светот седум пати по ред. Оваа практика кога децата се оставаат да си играат надвор е нормално овде во нордиските земји“, открила таа.

Една мајка од Шведска вели: „Велиме дека не постои лошо време, туку само лоша облека“.

Повеќе