Загадувањето на воздухот би можело да го зголеми ризикот од алергии кај бебињата

Изложеноста на загаден воздух може да го зголеми ризикот од алергии, дебелина, дијабетес и да влијае на развојот на мозокот кај новороденчињата, покажала новата студија.

50

Истражувачите од Универзитетот во Колорадо Болдер тврдат дека постои врска помеѓу загадувачиte што се вдишуваат, како што се оние од сообраќајот, шумските пожари и индустријата, и промените во микробиолошкото здравје на доенчињата во првите шест месеци од животот.

„Нашата студија е додаток на сè побројната литература која покажува дека изложеноста на загаден воздух, дури и за време на детството, може да го промени цревниот микробиом, со важни импликации за растот и развојот“, вели авторката на студијата Тања Алдерете, универзитетски доцент по интегративна физиологија.

Резултатите од студијата, спроведена на примероци од столицата на 103 здрави новороденчиња, првенствено доени новороденчиња, се објавени во списанието Gut Microbes и тие наведуваат дека доенчето е дом на мали резидентни бактерии при раѓањето. Во текот на првите две до три години од животот, изложеноста на мајчината храна, цврстата храна, антибиотиците и другите влијанија од околината ги обликуваат микроорганизмите кои ќе опстојат.

Овие микроби и нивните нуспроизводи се создаваат кога ја разградуваат храната или хемикалиите во цревата и влијаат на голем број телесни системи кои го обликуваат апетитот, чувствителноста на инсулин, имунитетот, расположението и функцијата на мозокот. Иако многу од нив се корисни, некои состави на микробиомот се поврзани со Кронова болест, астма, дијабетес тип 2 и други хронични болести, пишува The Independent.

„Генерално, видовме дека изложеноста на загадувањето на воздухот е поврзана со воспалителен профил на цревни микроби, што може да придонесе за низа идни негативни здравствени исходи“, заклучува Алдерете.

Повеќе