Загрцнување или задушување? Како да се направи разлика помеѓу овие две работи

Рефлексот што доведува до загрцнување е всушност природен механизам кој спречува задушување и, забележуваат педијатрите, е подеднакво важен дел од развојот на бебето, исто како и лазењето, вртењето на страна или правењето на првите чекори.

332

Родителите често го мешаат безопасното загрцнување со вистинско гушење. Гушењето е природен и заштитен рефлекс кој штити од задушување, а се јавува кај доенчиња, деца, но и возрасни, а со него сигурно барем еднаш ќе се сретнете за време на патувањето на вашето бебе во светот на дополнителното хранење, тврдат експертите. Може да се јави и порано, на пример за време на доење или при никнување на забите, бидејќи тогаш се произведува повеќе плунка.

Задушувањето изгледа поинаку

За разлика од загрцнувањето кога детето се обидува да кашла, односно да го исфрли вишокот храна од устата, при задушувањето, дишните патишта се целосно затворени и бебето не може да дише, поради што е неопходно веднаш да се реагира. Во овој случај, детето се преоптоварува, видно се бори да добие воздух, а притоа не испушта никакви звуци.

Од друга страна, ако бебето се загрцне, има кашлица, нагон за повраќање, детето не ја менува бојата на лицето и не е во никаква опасност. Всушност, многу педијатри нагласуваат дека загрцнувањето е всушност добар знак бидејќи вака бебето учи да јаде, но и да плука нешто што не сака или едноставно не може да го голтне.

Не е потребна интервенција при загрцнување

Рефлексот што доведува до загрцнување е всушност природен механизам кој спречува задушување и, забележуваат педијатрите, е подеднакво важен дел од развојот на бебето, исто како и лазењето, вртењето на страна или правењето на првите чекори.

Во моментите на загрцнување, исклучително е важно да му дозволите на бебето да одлучи само што му треба и никогаш да не му ги ставате прстите во устата додека се обидувате да ја извадите храната. Така, можете да ја прекинете природната реакција на телото, да ја турнете храната подлабоко во устата и да предизвикате задушување.

За да се избегне можното задушување при јадење, без разлика дали станува збор за дополнително хранење со лажичка или со парчиња храна, важно е да се погрижите бебето да јаде во услови кои ја гарантираат неговата безбедност. Треба да биде во исправена положба, а не под агол или во полулежечка положба и многу е важно да се внимава при послужувањето на храната.

Што да направите во случај на задушување?

Ако вашето дете почне да се гуши од парче храна, треба да се стави на стомак над колената, така што главата и горниот дел од грбот висат надолу. Потоа со дланката удирајте го горниот дел од грбот на детето неколку пати, но не премногу силно, а доколку оваа метода не функционира, лекарите советуваат да се изведе Хајмлихов зафат.

Повеќе