Замастен црн дроб кај децата настанува од консумирање слатки и газирани сокови

Новите студии покажуваат дека замастен црн дроб кај децата може да биде предизвикан од исхрана која вклучува слатки и газирани сокови, исто како што оваа болест се развива кај дебелите луѓе кои консумираат таква храна во големи количини.

631

Човечкото тело природно произведува гликоза и обезбедува енергија за секоја клетка во телото. Од друга страна, луѓето не произведуваат фруктоза. Го има во овошјето, овошните сокови и медот.

Исто така е неизбежна состојка во прехранбената индустрија и се наоѓа во газираните сокови, слатките, сладоледите, џемовите…

Дебелината кај децата е растечки глобален здравствен проблем. Индексот на телесна маса (БМИ) е мерка што се користи за одредување на прекумерната тежина и дебелината кај возрасните, па дури и кај децата.

Исхраната и начинот на живот се главните фактори на ризик, па затоа е многу важно да се ограничи консумирањето на преработена храна во исхраната на детето и да се поттикне физичката активност.

Ова се само дел од начините за спречување на дебелината кај децата, што пак може да помогне да се намали ризикот од заболување на црниот дроб.

Децата имаат тенденција да јадат повеќе шеќер обликуван во индустриска храна, што го зголемува ризикот од дебелина и развој на заболување на замастен црн дроб.

Во таа смисла, не треба да заборавиме дека црниот дроб е единствениот орган што може да ја метаболизира фруктозата. Кога луѓето консумираат прекумерни количини на калории и фруктоза, црниот дроб почнува да ги претвора во масти.

Засладувачите кои се користат во производството на слатки и газирани сокови може да предизвикаат замастен црн дроб и други потенцијално фатални болести на овој орган, покажуваат новите студии.

Истражувачите откриле дека високата потрошувачка на фруктоза предизвикува ран тип на заболување на замастен црн дроб кај децата, состојба која најчесто се поврзува со консумирање алкохол и може да доведе до рак, мозочен удар и проблеми со срцето. Клинички дебели деца и адолесценти се поподложни на оваа болест.

Замастен црн дроб или хепатална стеатоза е термин кој го опишува формирањето на маснотии во важен човечки орган како што е црниот дроб. Нормално е секој од нас да има малку маснотии во црниот дроб, но прекумерната маснотија предизвикува сериозни здравствени проблеми.

Замастен црн дроб, меѓу другото, се развива дури и кога овој орган не може да ја метаболизира фруктозата со брзината со која телото ја консумира.

Студијата објавена во списанието Clinical Investigation покажа дека глувците кои се хранеле со екстремно висока фруктоза станале дебели и развиле поголема отпорност на инсулин од оние кои се хранеле со иста количина гликоза.

Важен фактор во метаболизмот на фруктозата е ензимот кетохексокиназа и за него е откриено дека се развива кај животни хранети со високо фруктозна храна.

Д-р Самир Софтиќ, педијатарски гастроентеролог во Бостонската детска болница, вели дека заболувањето на замастен црн дроб е многу позагрижувачко кај децата на возраст од тринаесет години отколку кај возрасните кои се дебели повеќе од 30 години.

„Децата јадат повеќе шеќер од возрасните, па фруктозата е уште поголем ризик фактор за нив, што неизбежно придонесува за нивното лошо здравје во годините што доаѓаат“, вели д-р Софтиќ.

Коавторот на оваа студија, професорот Роналд Кан, ја поддржува оваа изјава тврдејќи дека заболувањето на замастен црн дроб е скоро секогаш поврзано со дебелината.

Фруктозата е штетна во големи количини, но конзумирањето овошје не може да предизвика толкава штета од фруктозата како што може преработената храна.

Овошјето, меѓу другото, се состои од влакна и вода, на кои им е потребно одредено време за да се сварат. Овој факт го успорува метаболизмот на фруктозата во црниот дроб.

Згора на тоа, јадењето овошје дава чувство на ситост во желудникот, за разлика од конзумирањето газирани сокови и бонбони, кои не тераат да ги конзумираме се повеќе и повеќе.

Повеќе