Зошто детето има омилен родител и што ако тоа не сте вие?

Ако не сте омилен родител во моментов, тоа не е затоа што детето не се чувствува безбедно со вас или не ве сака. Спротивното е: „Тоа е доволно уверено во вашата љубов и знае дека може да ве изневери и повторно да добие топло добредојде“, вели Криста Л. Свансон, детски психолог.

176

Како што ќе расте вашето дете ќе треба, а понекогаш и навистина ќе сака, да научи да ги прави работите самостојно. Играњето омилени е знак за емоционалниот и когнитивниот раст на вашето дете. Ова е причината зошто вашето дете понекогаш претпочита еден родител пред другиот.

Новородената фаза е кога на бебето најмногу му е потребна мајката. Но, во одреден момент од детската возраст, вашето дете може да оди кај таткото почесто отколку што таа би сакале. Одеднаш сака тато да го облече, да му даде храна, да го стави во кревет и да прави други работи што досега сакало да ги прави само со мама.

Она што се случува во оваа фаза е дека вашето дете си игра со фаворитите и тоа е сосема нормално. Ова е типична фаза во развојот на детето и ќе помине. Ако сте отфрлен родител, разбирливо е да се чувствувате малку несигурно или фрустрирано. Вашите чувства се нормални. Меѓутоа, разбирањето на она што се крие зад постапките на децата би можело да фрли светлина на она низ што тие минуваат.

Зошто претпочитаат еден родител пред друг?
Бебињата и многу малите деца зависат од нивните родители за да преживеат. „Детето дефинитивно треба да се поврзе“, вели родителскиот советник Микеле Борба, авторка на Unselfie: Why Empathetic Kids Succe in Our All-About-Me World. „Обично тие повеќе се поврзуваат и претпочитаат да бидат со личноста која е најмногу со нив и се чувствуваат најсигурно со неа“, објаснила таа. Природно, тие се најблиску со оној кој ги капе, ги храни и со кој се секојдневно.

Како што расте вашето дете, ќе треба, а понекогаш и навистина ќе сака, да научи да ги прави работите самостојно. Играњето фаворити е знак за емоционалниот и когнитивниот раст на вашето дете. Ова е причината зошто вашето дете понекогаш претпочита еден родител пред другиот.

Вашето дете ги тестира границите и пробува нови работи
Кога вашето дете ќе почне да ја игра играта на омилен родител, се зголемува и неговата желба за независност. На околу 2-годишна возраст, вашето дете сфаќа дека е одвоено од вас. Тоа пробува нови работи и ги открива своите склоности. Можеби сака да го види таткото како чита приказни за добра ноќ, а можеби му се допаѓа тоа што го прави со него.

Учи имагинација и мемориски вештини
Новата независност на вашето дете го проширува неговиот свет, не само физички. Открива нови луѓе и логично е да почне со татко му (другиот родител со кој можеби не поминал толку време). Тоа е како да запознаваш нови пријатели, играчки… Поминувањето време со друга личност е првиот чекор во развојот на други врски. Без разлика, на вашето дете ќе му треба помош за да ги опише своите чувства, да ги мери можностите и да избере подобри опции.

Се чувствува доволно сигурно заради вашата љубов
Ако не сте омилен родител во моментов, тоа не е затоа што детето не се чувствува безбедно со вас или не ве сака. Спротивното е: „Тоа е доволно уверено во вашата љубов и знае дека може да ве изневери и повторно да добие топло добредојде“, вели Криста Л. Свансон, детски психолог.

Повеќе