Зошто не е добра идеја да му набавите на детето хрчак за домашно милениче?

Една од причините за тоа е големата разлика помеѓу биолошкиот ритам на спиење и будност во однос на луѓето.

487

Хрчаците не сакаат да се гушкаат и да спијат цел ден, сакаат да бидат сами, а децата често се фрустрирани бидејќи немаат што да прават со овие глодари.

Затоа, хрчаците не се добра опција за домашни миленици за малите деца, иако тие често се првите суштества за кои децата имаат можност да се грижат.

Една од причините за тоа е големата разлика помеѓу биолошкиот ритам на спиење и будност во однос на луѓето.

Хрчаците спијат преку ден и не сакаат да ги вознемируваат, додека навечер, кога децата си легнуваат, стануваат активни и гласни.

Овие животни се исто така краткотрајни – живеат во просек од една и пол до три години. Нивниот краток живот може тешко да ги погоди децата кои брзо се зближуваат со животните.

Дополнителен проблем е што хрчаците не уживаат во гушкањето и сакаат да гризат кога некој ќе им се доближи премногу.

Иако сето ова може да звучи застрашувачки, германските експерти за благосостојба на животните велат дека хрчаците се добар избор за постарите деца кои сакаат да гледаат животни и сфаќаат дека не можат да го разбудат хрчакот за да си играат со него.

Вечерта пред спиење, децата ќе можат да видат мал дел од активната фаза на својот хрчак, да го хранат и да гледаат како се закопува во кафезот.

Пред да се одлучите за хрчак, важно е да истражите на интернет кој од 24-те видови сакате да го добиете, бидејќи тие може да се разликуваат по потребите, а некои видови претпочитаат да живеат сами.

Повеќе