Дали и вашите тинејџери цел ден ги „мерат“ улиците? Истражувањата велат дека скитањето е добро

Колку повеќе талкате и откривате нови и неочекувани места во градот, толку сте посреќни, откриле истражувачите. Ова особено важи за адолесцентите

206

Едно од моите најголеми задоволства е да бидам она што Французите го нарекуваат „flâneur“ – некој што бесцелно талка низ голем град, наидувајќи на нови сцени. Flâneur – талкачот има долга и чесна книжевна историја. На пример, надреалистите по случаен избор избирале трамвај во Париз, се возеле до крајот на линијата и потоа шетале наоколу. Или сетете се на г-ѓа Даловеј во Лондон, Леополд Блум во Даблин или Холден Колфилд во Њујорк. Но, дали постои некаков научен доказ за бенефитите од street-haunting, како што го нарекува Вирџинија Вулф?, се прашува психологот Алисон Гопник која истражува нови откритија во науката за човечката природа.

Две нови студии предводени од Кетрин Хартли од Универзитетот во Њујорк и колегите сугерираат дека да се биде талкач е добро за вас. И во двете студии, тие вешто ги комбинираа GPS податоците со рејтингот на среќата. Првата студија се појави во списанието Nature Neuroscience во 2020 година. Над 100 луѓе во Њујорк и Мајами се согласија да ги споделуваат GPS податоците на нивниот телефон три месеци и редовно го оценуваа своето расположение на апликација. Истражувачите ги анализирале податоците од ГПС со мерка наречена „ентропија во роаминг“, која бележи колку се нови, разновидни и неочекувани вашите локации и ги споредиле со рејтингот на расположението. Поголема ентропија во роаминг предвидувало поголема благосостојба. Уште повеќе, колку сте талкале во даден ден предвидувало колку сте среќни подоцна, но не и обратно. Така, изгледа дека талкањето ве прави среќни, а не само дека кога сте среќни, повеќе талкате.

Истражувачите, исто така, ги анализирале податоците од пописот на населението и го потврдиле она што надреалистите го знаеле: дека талкањето ги водело луѓето во различни видови населби, богати или сиромашни, бели или црни – што истражувачите го нарекоа „социодемографска искуствена варијабилност“. Ова искуство е една од величенственостите на урбаниот живот, а понатамошните анализи покажале дека ова социјално талкање е она што навистина ја предвидува среќата, освен едноставното физичко талкање.

Во вториот експеримент, штотуку објавен во списанието Psychological Science, д-р Хартли и неговите колеги анализирале како скитањето се менува со возраста. Се чини интуитивно дека младите се особено поттикнати да истражуваат – Холден Колфилд сепак има само 16 години. Мојата страст за талкање по улиците започна кога бев тинејџер, талкав по снежните улици на Монтреал возбудено мрморејќи: „Што ќе се случи следно?“

Истражувачите добиле GPS резултати и оценки за расположение за 63 луѓе од 13 до 27 години во текот на три месеци. Тие, исто така, анализирале колку луѓето – учесници се јавиле некому или испратиле пораки. Талкањето било поврзано со среќа и социјална поврзаност за сите. Но, ентропијата во роаминг се зголемувала од 13-годишна возраст додека не го достигнала својот врв кај младите од 18 до 20 години, а потоа се намалувала како што учесниците биле постари. (На 67 години, се наоѓам себеси како мрморам „Што ќе се случи следно?“ со повеќе страв отколку исчекување.)

Резултатите сугерираат дека доцната адолесценција е врвот на талкањето, но од 18 до 20 години е постаро отколку што очекував, во споредба со Холден Колфилд и со мене. Друг резултат може да помогне да се објасни зошто. Излегува дека кај помладите тинејџери, ентропијата во роаминг е во корелација со преземањето ризик во други форми, добри и лоши, од скокање со банџи и качување по карпи до пробување дрога и тепачки. Во современиот живот, познато е дека не сакаме да им дозволиме на адолесцентите да преземаат ризици, па родителите можеби им го скратуваат истражувањето на помладите тинејџери или само гледаат тие да бидат премногу зафатени со извршување на домашните задачи и активности после училиште за да не можат да талкаат. Спротивно на тоа, младите од 18 до 20 години беа послободни да ги следат нивните инстинкти за талкање.

Но, вториот труд на Хартли е една од многуте студии кои сугерираат дека за младите, истражувањето, социјалната поврзаност и преземањето ризици одат заедно и се поврзуваат со бујноста и радоста. Истражувањето овозможува да дознаете повеќе за физичкиот и социјалниот свет, дури и ако кога тоа може да биде ризично кога сте млади. Повеќе скитање по улиците може да биде добро за сите нас, но особено за нашите тинејџери, пишува Алисон Гопник.

Повеќе