Децата кои имаат тантруми, ќе бидат побогати и поуспешни во животот

Ако детето се бори со сите сили против вас, има тантруми и му пркоси на авторитетот – поверојатно е дека ќе биде поуспешно во кариерата и ќе се збогати, покажуваат анкетите.

953

Истражувањето објавено во Развојна психологија ги следело приходите и образованието на децата кои посетуваат училишта во Луксембург и открило дека оние кои се спротивставувале на авторитетите и им пркоселе на своите родители на помлада возраст, имаат тенденција да останат подолго во училиште, да продолжат со понатамошно образование и да успеат во своите кариери. Друга студија од Универзитетот во Пенсилванија исто така ја поддржала таа теорија. Универзитетскиот психолог Ангела Дакворт изјавила дека ако децата покажат особина на личноста што таа ја нарекла „борбена“ уште од рана возраст, тие се со поголема веројатност да бидат поуспешни во нивните кариери. Психологот ја опишува борбата како „упорност и страст за долгорочни цели“.

Така, следниот пат кога вашето дете ќе има тантруми кои траат и продолжуваат со часови, можете да се утешите со фактот дека наскоро ќе стане директор или доктор!

Многу родители се прашуваат дали врескањето и плачливоста се нормален и природен дел од развојот. Психолозите велат дека е! Децата често немаат зборови да ги изразат своите големи емоции или чувства. Тантрумите се еден од начините на кои децата ги изразуваат и управуваат чувствата и се обидуваат да разберат или да го променат она што се случува околу нив.

Повеќе