Како се одредуваат плодните денови кај жените

Спротивно на популарното верување, не е сосема точно да се претпостави дека овулацијата секогаш ќе се случи во средината на циклусот или дека всушност ќе се случи во секој циклус. Кога сте решени да имате бебе, многу е важно да го набљудувате секој циклус посебно, за да избегнете пропуштање на плодни денови, како и да можете да ја свртите веројатноста во ваша корист што е можно повеќе.

796

Да се ​​биде личност која одлучила да стане родител е веројатно едно од најубавите можни чувства што ги познава човекот.

За тоа да се постигне што побрзо и поуспешно, најважно е за почеток да се утврди кога идната мајка е плодна, бидејќи тогаш особено се зголемуваат шансите за бременост. Дури и ако не планирате да забремените во блиска иднина, сосема е разумно и практично да го следите циклусот и да знаете во која фаза од циклусот сте моментално.

Што е овулација и кога се плодните денови?

Периодот во кој зрело јајце се ослободува во фалопиевата цевка, односно денот на овулацијата, не е буквално еден специфичен ден во вашиот календар.

Како што циклусот на секоја жена не трае исто секој пат, така и времето на овулација се поместува. Покрај тоа, се случува јајце клетката да не созрева во јајниците во текот на секој циклус, поради што понекогаш воопшто не се јавува овулација.

Доколку сте решени да имате дете, многу е важно да го набљудувате секој циклус поединечно, за да не ги пропуштите плодните денови и максимално да ги зголемите шансите за забременување.

Откако јајцето ќе се ослободи во фалопиевата цевка, може да се оплоди во следните 24 часа. Откако ќе се случи овулацијата, оплодувањето може да се случи само во овој временски период. Затоа е толку важно што е можно посигурно да го одредите времето на овулација.

Едноставно, жените се плодни само во овој период. Бидејќи спермата во телото на жената може да преживее околу 5 дена во идеални услови, плодната фаза, која инаку е ограничена на само 24 часа, се продолжува на период до шест дена.

Ова би значело дека, кога ќе се земе предвид одржливоста на спермата, приближно пет дена пред овулацијата и временската рамка на самата овулација, земајќи ја предвид одржливоста на јајце клетката, може да се дефинира како плодни денови кај жената.

Како може да се определуваат плодните денови?

Спротивно на популарното верување, не е сосема точно да се претпостави дека овулацијата секогаш ќе се случи во средината на циклусот или дека всушност ќе се случи во секој циклус. Кога сте решени да имате бебе, многу е важно да го набљудувате секој циклус посебно, за да избегнете пропуштање на плодни денови, како и да можете да ја свртите веројатноста во ваша корист што е можно повеќе.

Плодната фаза ќе се случи само еднаш во циклусот, додека максималната плодност ќе трае само за многу краток временски период.

Утврдувањето на многу плодни денови пред овулацијата не може да се направи во реално време и затоа тие можат да се утврдат само со помош на податоци од претходните циклуси, што функционира само кај жени кои имаат редовни циклуси.

Многу вообичаен метод е мерењето на лутеинизирачкиот хормон, кој расте од 24 до 48 часа пред овулацијата, во урината со помош на тест ленти, што овозможува откривање на овулацијата ден или два порано.

Плодните денови може да се утврдат со мерење на базалната температура, кое се врши секое утро, веднаш по будењето, пред станување и кое е придружено со зголемување на температурата неколку дена по ред, но овој метод исто така не остава голем достапен временски прозорец.

Покрај горенаведеното, може да се следи и промената на цервикалната слуз од леплива во течна и тврда или од плунката со домашен тест да се утврди нивото на прогестерон кој се зголемува во периодот околу овулацијата.

Повеќе