Кампања против инцест: Во Франција за првпат се зборува во јавност за семејното сексуално насилство

За оваа табу-тема неодамна проговорија француската актерка Емануел Беар и ќерката на поранешниот министер за надворешни работи на Франција, Камиј Кушнер.

59

Француската Влада ја почна првата кампања против инцест во земјата, а за оваа табу-тема неодамна проговорија актерката Емануел Беар и ќерката на поранешниот министер за надворешни работи, Камиј Кушнер.

„Првпат една влада го користи зборот „инцест“ во кампања и првпат зборува за ова сексуално насилство во семејството“, рече државната секретарка Шарлот Кобел и додаде дека секоја трета минута во Франција некое дете е сексуално злоупотребувано.

Националната кампања, која почна вчера на социјалните мрежи и во медиумите пред да се појави на јавни места и во кино, се занимава со тема која долго време е исклучена од јавната дебата во Франција.

Така, во последната владина кампања за криминалот врз децата, која датира од 2002 година, не се споменуваше инцест.

Оттогаш, темата се наметна во Франција, прво благодарение на книгата 2021 на ќерката на поранешниот министер и ко-основач на невладината организација Лекари без граници, Бернар Кушнер.

Во книгата Камиј Кушнер го опишува инцестот што го претрпел нејзиниот брат во 80-тите, кој бил малтретиран од неговиот очув, познатиот политиколог и јавна личност Оливие Диамел.

Диамел подоцна ја признал злоупотребата, но истрагата не била покрената поради застареноста на настанот.

Аферата, сепак, доведе до формирање на независна комисија за инцест и сексуално насилство врз деца, која ги повика државните власти да дејствуваат.

Актерката Емануела Беар неодамна во документарна програма на телевизија изјави дека била жртва на инцест на возраст од 10 до 14 години.

Повеќе