Колку е постар таткото, толку е поголем ризикот за здравјето на бебето

Иако постојано се зборува дека „жените треба да раѓаат помлади“, нивната возраст не е единствениот фактор за здравјето на детето.

444

Луѓето стануваат родители на различни возрасти, а моментално ситуацијата е таква што многумина се одлучуваат на овој чекор подоцна. Иако повеќето жени се свесни за репродуктивните ризици што ги придружуваат на одредена возраст, многу малку мажи над 40 години сфаќаат дека нивната возраст исто така може да донесе одреден ризик.

„Со години се претпоставуваше дека возраста е важна само кога станува збор за жените, но важни се и годините на таткото“, вели Хилари К. Браун, истражувач за репродуктивно здравје на Универзитетот во Торонто.

Една студија покажала дека повеќе од 40,5 милиони раѓања во САД имаат потенцијално штетни ефекти врз здравјето на бебето ако татковците се постари.

Еден од нив е дека се раѓа дете со мала тежина.

Истражувањето на д-р Ајзенберг и Сајмон Л. Конти го поврза стареењето на таткото со зголемен ризик од раѓање на бебе со вродени болести како што е остеохондродисплазија (џуџест раст) и развој на нарушувања како шизофренија, биполарност и аутизам.

На пример, една студија на речиси 400.000 мажи и жени родени во Израел во 1980-тите покажала дека ризикот детето да добие аутизам се зголемил за шест пати кај татковците постари од четириесет години.

Други студии ја поврзуваат возраста на таткото со леукемија, рак на дојка и простата.

Целата студија беше објавена од Њујорк Тајмс.

Повеќе