Мајка покажа како да се научи детето да ја чисти својата соба (ВИДЕО)

„Кога ги учиме децата како да расчленат голема задача, како чистење соба, на делови со кои може да се управува, тогаш мораме да го направиме тоа на некој начин забавно“, вели таа.

138

Работи што ги оптоваруваат возрасните веројатно може да ги оптоварат и децата.

Најдобар пример е чистењето. Од една страна, родителите сакаат собите на нивните деца да бидат чисти барем 24 часа на ден, а од друга страна, ова е исто така вештина на која треба да ги подучиме децата.

Мајката Сара Олшер објави видео со совети како да им објасните на децата од каде да почнат.

„Кога ги учиме децата како да расчленат голема задача, како чистење соба, на делови со кои може да се управува, тогаш мораме да го направиме тоа на некој начин забавно“, вели таа.

На децата им купила таканаречен список со задачи што ги чува на фрижидерот.

Списокот вклучува фрлање ѓубре, ставање валкана облека во корпата за перење, носење садови во мијалник, ставање играчки во кутии и книги на полици. Таа им објаснила на децата дека пред да играат мора да проверат дали завршиле сѐ што е на списокот.

@mightyandbrightco

#duet with @Motorroder #Stitch LOL yes, your “friend” would really like the Division of Labor charts! 🤣🤣🤣 #divisionoflabor #adhdtiktok #cleantok #marriage #fyp #cleaning #householdmanagement

♬ original sound – Motorroder

„Тоа помогна. Првите неколку пати можеби ќе треба да поминете низ движењата со нив, но штом ќе го сфатат тоа, тие точно ќе знаат што да прават“, забележува Олшер.

Учењето на децата на основните вештини, како на пример како да ја исчистат својата соба, е нешто што ќе им користи во текот на нивниот живот.

Повеќе