Математички игри со кои децата се подготвуваат за училиште

Ако имате дете кое наскоро ќе биде прваче, еве неколку идеи како да работите со него за да ги развие математичките вештини.

105

Педагошката советничка и наставничка од Ниш, Бојана Пешиќ, ги советува родителите како да работат со своите идни првачиња/предучилишни деца и да ги развиваат математичките вештини.

Ова се дел од активностите што таа ги предлага:

Поставување на основа за разбирање на бројките:
Нацртајте неколку ставки во една колона, а во друга, ставките што се поврзани со нив. Детето треба да ги најде паровите. Можете да нацртате:

рака чевел

капак тенџере

послужавник чаши

чорапи ракавици

Колекција на затварачи


Соберете различни капачиња за шишиња, тегли и туби и ставете ги во една кутија. Подредете ги по боја, големина, форма.

Големина на стапала

Мерење со стапки на кој било простор во собата и дворот. Користење на сопствените и на влечките на возрасните.

Колку е долг дворот? Колку е голема спалната соба? Колку е широк креветот?

На сличен начин, растојанието на објектот од целта може да се мери со помош на коноп со различни должини.

Сортирање на копчиња

Детето ги сортира копчињата по боја, форма, број на дупчиња, форма, пластични и метални. На ист начин може да се практикува и со мониста. На тој начин ги учи односите меѓу предметите и го разбира значењето на броевите.

За да може детето да го разбере броењето, прво мора да научи да гледа што имаат заедничко три чинии, три лажици, три чаши. На пример, може да ја поставите масата за ручек со броење (една чинија за мама, една за тато, една за мене).

Повеќе