Мелатонин за деца: Корисен или штетен? Еве што покажуваат најновите податоци

Иако мелатонинот е достапен без рецепт како лек за спиење во форма на додаток, неговата зголемена популарност кај генерално здравата популација предизвика загриженост кај педијатриските експерти за спиење.

437

Кортни Стинсон постојано се бори за да ѝ обезбеди на нејзината ќерка удобност поради вродената миопатија. Со само девет години, нејзината ќерка се потпира на респиратор за дишење, секојдневно се подложува на повеќе респираторни третмани и за неа постојано се грижи ротирачки тим од квалификувани негуватели. Во текот на претходната година таа направила неверојатни 36 посети на лекар, пренесува WebMD.

За да ѝ ги олесни тешкотиите со спиењето, Стинсон, по консултација со нејзиниот педијатар, се свртела кон мелатонин, хормон кој телото природно го произведува за да го регулира сонот. Давањето на мала доза на мелатонин на нејзината ќерка резултирало со значителни подобрувања, особено во смирувањето на нејзините бурни мисли пред спиење.

Еве зошто мелатонинот за деца предизвикал загриженост кај експертите.

Иако мелатонинот е достапен без рецепт како лек за спиење во форма на додаток, неговата зголемена популарност кај генерално здравата популација предизвика загриженост кај педијатриските експерти за спиење. Неодамнешните податоци од ЦДЦ откриваат значително зголемување на случаите на случајно голтање на мелатонин кај малите деца во последните две децении.

Според извештајот на ЦДЦ, повиците во центарот за труење поврзани со педијатриската изложеност на мелатонин се зголемиле за 530% помеѓу 2012-2021 година.
Дополнително, посетите на одделот за итни случаи поради голтање мелатонин без надзор од доенчиња и мали деца се зголемиле за 420% помеѓу 2009-2020 година.

Помеѓу 2019-2022 година, приближно 10.930 посети на итна помош биле поврзани со 295 случаи на деца на возраст под шест години кои консумирале мелатонин, што претставува 7,1% од сите посети на итна помош поврзани со изложеност на лекови во оваа возрасна група.

Преваленцата на употреба на мелатонин кај возрасните во САД се зголемила од 0,4% помеѓу 1999-2000 година на 2,1% помеѓу 2017-2018. Експертите ја нагласуваат важноста од зголемена свесност и мерки за безбедност за да се спречи ненамерно предозирање со мелатонин, што може да доведе до негативни ефекти како гадење, повраќање, дијареа, вртоглавица и конфузија.

И покрај неговите потенцијални придобивки за децата со одредени состојби како што се АДХД или нарушувања од спектарот на аутизам, експертите предупредуваат на неселективна употреба на мелатонин кај инаку здрави деца. Американската академија за медицина на спиење ги охрабрува родителите да му пристапат на мелатонинот со претпазливост и да дадат приоритет на воспоставување добри навики и рутини за спиење пред да почнат со суплементација.

Експертите советуваат да се внимава
Бидејќи FDA не ги регулира додатоците на мелатонин, постои варијабилност во вистинската доза во секој производ, при што некои содржат повеќе мелатонин отколку што е наведено на етикетата. Експертите препорачуваат да се започне со најниска можна доза под надзор на педијатар.

Една од главните опасности за децата е атрактивната презентација на додатоците на мелатонин, често во форма на гуми за џвакање или гумени бомбони, што може да доведе до случајно голтање.

Мелатонин за деца често се продава во следниве форми:

мелатонин спреј за деца
капки мелатонин за деца
мелатонин сируп за деца.
Експертите за детска критична нега советуваат да го чувате мелатонинот подалеку и правилно да го складирате за да спречите случајно консумирање.

Повеќе