Природни лекови за превенција на рак на простата

Ракот на простата обично поминува незабележано до доцните стадиуми на болеста, бидејќи тоа е бавно растечки рак и генерално не предизвикува никакви симптоми

167

Сместена под мочниот меур, простатата е жлезда која по форма и големина наликува на костен.

Заедно со тестисите, простатата учествува во производството на семената течност, го олеснува движењето на сперматозоидите и учествува во нивното созревање.

Ракот на простата обично поминува незабележано до доцните фази на болеста (ракот бавно расте), бидејќи генерално не предизвикува никакви симптоми.

Постојат стратегии за самогрижа кои можат да помогнат да се спречи ракот на простата, третата водечка причина за смрт поврзана со рак кај мажите.

Фактори на ризик за рак на простата

Еден од првите чекори за спречување на рак на простата е познавањето на клучните фактори на ризик за рак на простата.

Фактори на ризик:

семејна историја на рак на простата
исхрана богата со црвено месо и/или високомасни млечни производи
дебелина
Ризикот од рак на простата брзо се зголемува по 50-тата година од животот, а речиси шест од десет случаи на рак на простата се јавуваат кај мажи постари од 65 години.

Знаци и симптоми

Мажите со рак на простата често имаат покачени нивоа на супстанца наречена специфичен антиген на проста (PSA), што може да се открие преку медицински тестови.

Други симптоми се:

тешкотии при мокрење
болки во долниот дел на грбот
еректилна дисфункција

Природен пристап за превенција на рак на простата

Истражувањата сугерираат дека некои природни супстанции можат да бидат корисни за спречување на рак на простата:

1) Ликопен

Бројни студии покажуваат дека редовното консумирање на ликопен (антиоксидант кој се наоѓа во храната како доматите и лубеницата) може да помогне да се намали ризикот од рак на простата.

Сепак, ниту една студија не докажала дека земањето ликопен во форма на суплемент може да го намали ризикот од рак на простата.

2) Витамин Д

Одредени студии покажуваат дека одржувањето на оптимални нивоа на витамин Д може да помогне во заштитата од агресивни форми на рак на простата.

Бидејќи може да биде тешко да се добие потребната количина на витамин Д исклучиво преку извори на храна и изложување на сончева светлина, многу здравствени експерти препорачуваат зголемување на нивото на витамин Д со земање дневен суплемент.

3) Омега-3 масни киселини

Во студија од 2009 година на 466 мажи дијагностицирани со агресивен карцином на простата и 478 мажи кои одговараат на возраста без рак на простата, научниците откриле дека повисокиот внес на омега-3 масни киселини во исхраната е поврзан со намален ризик од агресивен рак на простата.

Авторите на студијата наведуваат дека омега-3 (кои се наоѓаат во масните риби како што се лососот и скушата) може да помогнат во борбата против ракот на простата со намалување на воспалението.

4) Зелен чај

Во популациска студија објавена во 2008 година, истражувачите анализирале податоци за 49.920 мажи (на возраст од 40 до 69 години) и откриле дека консумирањето зелен чај е поврзано со намален ризик од напреднат рак на простата.

Повеќе стратегии за спречување на рак на простата

Исхраната богата со овошје и зеленчук, ограничување на внесот на алкохол на два или помалку пијалаци дневно, најмалку 30 минути вежбање на ден и редовни прегледи кај лекар за следење на здравјето на простатата се исклучително важни за превенција од рак на простата.

Пред да користите било каков вид на додаток во исхраната за превенција од рак на простата, дефинитивно треба да разговарате за нивните можни придобивки и ризици со вашиот лекар.

Самостојното лекување и избегнувањето или одложувањето на стандардната медицинска нега и лекување може да има сериозни последици.

Повеќе