Browsing Tag

емоции

Испраќањето на детето во соба кога е непослушно не е добар начин на воспитување

Кога ќе го испратиме детето во собата да се смири, всушност му испраќаме порака дека треба да ги потисне емоциите додека не биде подготвено повторно да функционира „нормално“, велат психолозите

Престани да плачеш! Односот на родителите кон емоциите има големо влијание на детскиот развој

Кога ќе станеме родители, моделот што сме го имале во нашето семејство за тоа како се изразуваат и обработуваат емоциите, влијае на оној што го поставуваме во нашето семејство и може да има влијание врз емоционалниот и социјалниот развој на…

Како се менува мозокот на жената кога ќе стане мајка?

Како што заклучуваат експертите, по породувањето, мозокот на мајката е речиси под контрола на мислите за нејзиното бебе. Мајката го мери времето помеѓу шишeнцата, се прашува дали има доволно пелени, го истражува долгиот список на прашања…

Што се случува во мозокот на жената по породувањето?

Многу родители ја опишуваат својата состојба по средбата со бебето како многу слична на онаа кога се вљубуваме. На ниво на мозочна активност се случуваат промени многу слични на оние во првите месеци од романтичната љубов меѓу партнерите.