За леворакото момче кое си направи десна рака од лего коцки… (ВИДЕО)

Дејвид кој е роден без десна подлактица почнал да дизајнира протетски раце од 9-годишна возраст и решил да ги направи со материјалот што најдобро го знаел – со лего коцки.

183

Во 2017 година, Дејвид Агилар од Андора, ака „Hand Solo“, ја создаде првата функционална LEGO® протетичка рака во светот.

Наречен MK-I (Mark 1), по костумот изграден од стрип-јунакот Iron Man, неговото движење беше чисто механичко. По многу усовршување, најновата протетичка рака на Дејвид MK-V LEGO® е моторизирана, со пет прсти кои тој ги контролира правејќи суптилни движења со неговата преостаната рака.

Дејвид има мисија на еден човек – и на една страна – да ги направи своите LEGO® протетски раце широко достапни за сите оние на кои им се потребни.

Дејвид е роден без десната подлактица поради Поланд синдромот, вродена болест која исто така го спречила развојот на неговиот десен граден мускул.

Да се биде различен од сите други деца го правело Дејвид нервозен, но тоа не му ја нарушило самодовербата. Наместо тоа, ги поттикнало неговите соништа.

Дејвид почнал да дизајнира протетски раце од 9-годишна возраст и решил да ги изгради со материјалот што најдобро го знаел.

„LEGO® беше мојата прва играчка како дете, чувствував дека можам да изградиа бесконечно многу работи. Имагинацијата беше единствената граница!“

Девет години подоцна, на 18-годишна возраст, Дејвид го дизајнирал MK-I користејќи лего коцки од сет за хеликоптер LEGO® Technic. Имал подвижен зглоб на лактот и фаќалки за подигање работи, кои тој ги активирал со свиткување на лактот.

„Мојот прв модел не е моторизиран, го контролирам со моите мускули и станува малку болно штом ќе поминете долго време со него.
Најновиот модел на Дејвид, MK-V, носи Spike Prime Hub – програмабилна контролна единица способна да прима и испраќа наредби од сензорите до моторите.

„Тоа е најудобната протеза од моите модели и не треба да ги користам мускулите за да подигнам нешто. Серво моторите го прават тоа наместо мене!“
Откако го откри на настан одржан од НАСА, Дејвид беше наречен „вистинскиот Тони Старк“ од страна на Чарли Вен, кој го основаше и раководи со одделот за визуелен развој на Марвел заедно со Рајан Мајнердинг.

Главниот предизвик со кој се соочува Дејвид при градењето на протетски раце е балансирање на функционалноста и удобноста.

„Не можете да носите нешто многу непријатно, дури и ако е супер функционално, и обратно.

Ако некогаш сте почувствувале болка од газење на паднати LEGO® коцки, може да ја отфрлите идејата намерно да ги носите. Сепак, некои од парчињата се кружни или доволно закривени за да бидат мазни во допир со кожата.

Изградба на LEGO® протези за други
Обичните протетски екстремитети може да бидат скапи, особено кога се земаат предвид деловите за одржување и замена. Високите трошоци се премногу за многу луѓе.

Дејвид е студент по биоинженерство и неговата цел во животот е да направи протетски раце кои се достапни за сите луѓе ширум светот.

Веста за неговата титула во Гинисовата книга на рекорди стигна до родителите на Бекнур, 8-годишно момче кое нема развиени екстремитети.

Тие го контактирале Дејвид и побарале LEGO® протеза за нивниот син, за да помогне да се подобри неговата автономија. Откако ја слушнал приказната на Бекнур, Дејвид решил да направи не само една протетска рака, туку две!

Бекнур и неговата мајка патувале 1.300 километри, од нивниот дом во Стразбур, Франција, до Андора за да ги добијат протетските раце од Дејвид.
На малиот Бекнур не му требало долго време да ги совлада своите нови раце. Сега може да подигне предмети со MK-Beknur и да користи таблет со eMK-Beknur.
Тие го чинеле Дејвид само 15 евра.

„Со случајот на Бекнур, почувствував огромна радост и среќа кога го видов како ја движи LEGO® протетиката за прв пат. Се насмеа толку силно што беше заразно! Чувствувам дека ако имам доволно среќа да продолжам да ги градам овие протетики, можам да помогнам на повеќе деца и луѓе ширум светот“.

Дејвид дава бесплатни инструкции за тоа како да се изгради MK-V LEGO® протетската рака на неговиот канал на YouTube Hand Solo.
Дејвид има многу идеи за идни протетски раце.
Неговата главна цел за MK-VI е да може самостојно да ги движи раката и лактот. Тој, исто така, планира да изгради различни верзии на постоечките прсти, за да постигне поприродно движење.
Исто така, го возбудува и идејата за користење други материјали освен LEGO®.

Една од најголемите инспирации на Дејвид е неговиот татко, кој секогаш ги поддржувал соништата на Дејвид.

Гордиот татко го привлече медиумското внимание на приказната на Дејвид објавувајќи го онлајн првото видео од MK-I. Двајцата заедно напишаа книга, насловена Piece by Piece (Pieza a Pieza), која го документира нивното заедничко патување.

„Би сакал тој да биде добитник на награда за неговите напори да ми помогне да бидам нормално дете како другите“.

Дејвид, исто така, ја раскажува својата приказна преку едукативни стрипови за деца и претстојниот документарен филм, насловенMR. HAND SOLO.
Титулата на Гинисов рекордер за Дејвид беше само почеток – тој планира да изгради повеќе протези, да инспирира повеќе луѓе и да продолжи да им помага на оние на кои им е потребно. Тој се надева дека ќе го направи светот попријателско, поприфатливо и потолерантно место за живеење.

„Сега, децата ширум светот ќе слушнат за мојата приказна и се надевам дека ќе го променат начинот на размислување кога гледаат некој друг што не личи на нив, не е важно дали им недостасува некој екстремитет, дали имаат Даунов синдром, аутизам… Секој е различен, и тоа е она што не прави единствени!“

Повеќе