Зошто жените го засилуваат греењето, а мажите го намалуваат: Регулирањето на термостатот е честа причина за конфликт меѓу партнерите

На повеќето жени им е потребна повисока температура во нивниот дом и канцеларија отколку на мажите. Но зошто е тоа така?

160

Кој не сака да се смести на каучот под ќебе со топла шолја чај кога температурите почнуваат да се спуштаат кон нула? Истражувањата покажуваат дека уживањето во топлината е карактеристично за жените и дека регулирањето на термостатот е честа причина за конфликт со партнерите, на кои им е поудобно на малку пониски температури.

Во просек, домаќинствата се загреваат на температура од околу 20°C, што е за 4,5°C пониска од температурата што би ѝ одговарала на просечна жена облечена во долен дел од пижами и маица со долги ракави.

Резултатите од истражувањето на компанијата Corgi Homeplan покажале дека на жените им е поладно и на работа, главно поради системот за климатизација и температурата на која се поставени за да го освежат воздухот. Таа температура е идеална за, според истражувањето, четириесетгодишен маж тежок околу седумдесет килограми, чиј метаболизам е за 20 до 30 отсто побрз од женскиот.

Медицинско објаснување
Истражувањето е спонзорирано од компанијата Corgi Homeplan, чија дејност е одржување на котли и термостати, па иако можеби звучи „наместено“, постојат неколку други студии кои ги поддржуваат овие тврдења. Имено, една студија од 2015 година спроведена во Данска открила дека на жените им е поудобно на температура за 2,5°C повисока од онаа на која на мажите им е доволно топло, најмногу од 24 – 25°C. Мажите и жените имаат приближно иста телесна температура, која е околу 37°C, но сепак кај жените таа е секогаш малку повисока.

Можеби тоа не би можеле да го кажеме од прва, бидејќи луѓето проценуваат колку некој е топол според температурата на кожата, која е различна од вистинската телесна температура. Интересно е што кај жените во овој случај оваа температура е пониска од температурата на кожата на мажите. Во една студија за медицинското списание The Lancet, резултатите покажале дека рацете на жените, кога се изложени на студ, имаат 3°C пониска температура од оние на мажите.

Причината за тоа е женскиот хормон естроген, поради што крвта е малку погуста и затоа потешко поминува низ капиларите одговорни за снабдување со крв на екстремитетите. Жените тоа особено го чувствуваат за време на овулацијата, кога нивото на естроген во крвта е покачено. Процентот на мускулна маса овде е еден од важните фактори во производството на телесна топлина. Ако е повисоко, како кај мажите, метаболизмот исто така ќе биде побрз, крвта посилно ќе тече низ вените и капиларите и ќе произведува повеќе топлина.

Повеќе