Ако свекрвата ве излудува, причината може да е еволуциска

Ако имате напнати односи со вашата свекрва, можеби тоа не е ваша вина и може да е последица на еволуцијата, покажуваат истражувањата.

197

Психолозите анкетирале 100 луѓе за нивните односи со родителите, децата и роднините на партнерите. Мажите најчесто пријавуваат полоши односи со нивната баба, а жените со свекрвата, покажаа резултатите.

Експертите велат дека ова може да се должи на тоа што свекрвите потсвесно ја заземаат страната на своето дете, постапувајќи исклучиво во интерес на нивниот генетски роднина. Меѓутоа, жените и свекорите покажаа отпор на овој тренд и покажаа дека подобро се согласуваат со снаата или зетот отколку со нивното дете.

Истражувачите велат дека нивните наоди придонесуваат за еволутивната логика зад конфликтот во овие односи

Експерти од Државниот универзитет во Аризона анкетирале 308 Американци за нивните односи со нивните семејства и она на партнерот.

Др. Џесика Ајерс вели дека учесниците одговарале на прашања за причините за кавгата, како што се парите, безбедноста, социјалниот статус и грижата за децата. Истражувачите пресметале колку нивни интеракции со директното семејство и со семејството на партнерот резултирале во конфликт.

Наодите, објавени во списанието Evolutionary Psychological Science, покажуваат дека мажите и жените изјавиле дека имаат повеќе конфликти со своите баби и свекрви (44 проценти) отколку со нивните мајки (39 проценти).

Финансиските средства и грижата за децата биле најчестите причини за кавги

Истражувачите велат дека ова покажува дека постојат разлики во перцепциите на конфликт со биолошкото семејство и со семејството на партнерот. Тие, исто така, рекле дека е интересно што парите и грижата за семејството се во основата на повеќето конфликти бидејќи и двете теми се централни за долгорочниот репродуктивен успех. Кавгите со секундарното семејство, односно, со она на партнерот, се под влијание на генетски конфликт бидејќи секоја личност несвесно дејствува во интерес на своето генетско сродство.

„Овој генетски конфликт може да предизвика неусогласеност на афинитетите за распределбата на ресурсите и инвестициите, исто како што гледаме дека мајките и татковците не се согласуваат во овие домени. Нашите резултати се конзистентни со хипотезата дека генетскиот конфликт може да биде основа на негативните социјални интеракции што се случуваат во овие области и врски“, велат истражувачите.

Свекорите пријавиле нешто помалку конфликт со нивните зетови, што би можело да се должи на изборот на партнер на ќерката и потенцијалното доведување на нова личност во семејството. Тимот заклучил дека односот татко-ќерка е најзатегнат кога ќерката влегува во нова врска и се намалува со текот на времето ако таткото верува дека нејзиниот партнер ја зајакнува семејната единица.

Студијата била насловена „Конфликтот на свекрвата и снаата: еволутивна перспектива и извештај за емпириски податоци од Соединетите држави“, пишува Дејли Меил.

Повеќе