Ракот на дебелото црево е сѐ почест кај младите

Препорачаната возраст за прв преглед на дебелото црево преку колоноскопија неодамна беше намалена од 50 на 45 години. Ова е и причината зошто е толку важно да бидете свесни за вашето тело. Ако нешто не е во ред, посетете лекар. Не ги припишувајте вашите симптоми на нешто како хемороиди или запек, особено ако сте забележале промена во вашите навики за празнење на дебелото црево.

4.710

Ракот на дебелото црево повеќе не е дијагноза само за повозрасните лица. Сè повеќе млади луѓе се дијагностицираат со рак на дебелото црево – дури и во доцните 30-ти и раните 40-ти. Исто така, тие се јавуваат со понапредни случаи на болеста.

Затоа препорачаната возраст за прв преглед на дебелото црево преку колоноскопија неодамна беше намалена од 50 на 45 години. Ова е и причината зошто е толку важно да бидете свесни за вашето тело. Ако нешто не е во ред, посетете лекар. Не ги припишувајте вашите симптоми на нешто како хемороиди или запек, особено ако сте забележале промена во вашите навики за празнење на дебелото црево, како што се:

почести празнења на дебелото црево

чувство дека не ги празните целосно цревата

дека обликот или конзистентноста на столицата е променет

ректално крварење.

Дури и ново, нејасно чувство на непријатност не е неразумно да се истражи, бидејќи сѐ повеќе луѓе се дијагностицираат со рак на дебелото црево на помлада возраст.

Рак на дебелото црево – болка

Повеќето луѓе на кои им е дијагностициран рак на дебелото црево нема да ја спомнат болката како еден од нивните главни симптоми. Но, кога го прават тоа, како го опишуваат и како всушност се чувствува болката од рак на дебелото црево?

Повеќето пациенти го опишуваат како повремено чувство на грчеви во стомакот. Важно е да се напомене дека многу пациенти велат дека воопшто немаат болка. Наместо тоа, тие може да пријават необично чувство на исполнетост во стомакот или да забележат малку крв во столицата. Приближно 15% од пациентите пријавуваат болка како еден од симптомите на рак на дебелото црево.

Пациентите со напреднат карцином на дебелото црево кој се проширил на црниот дроб понекогаш забележуваат чувство за полнотија или надуеност во горниот десен дел од стомакот.

Во зависност од тоа каде се наоѓа туморот, може да предизвика и опструкција или блокада на дебелото црево, што може да предизвика силна болка. Најчесто се јавува во долниот лев дел на абдоменот.

Болката во карлицата не е честа појава кај пациенти со карцином на дебелото црево или ректумот. Ако се појават, тоа може да значи дека ракот се проширил во карличната област (рак на дебелото црево и болки во грбот).

Примарните тумори лоцирани во дебелото црево – па дури и оние кои се прошириле на други органи – можат да предизвикаат вистинска болка. Пациентите кои имаат целосна опструкција може да доживеат силна болка. Оние кои немаат може да доживеат само блага непријатност или дури и повремени грчеви.

Болка од рак на дебелото црево – други симптоми

Што се однесува до другите симптоми поврзани со рак на дебелото црево, тие се:

крв во изметот – може да укаже на крварење во дигестивниот тракт или ректумот;

понекогаш крварењето може да биде присутно, но не е видливо; ова се нарекува окултно (скриено) крварење и може да не се открие додека тестот на крвта не покаже низок број на црвени крвни зрнца

ректално крварење – светло црвена крв во столицата обично укажува на крварење во ректумот или дебелото црево, што може да биде знак за рак на дебелото црево или ректумот; ректалното крварење може да биде предизвикано и од хемороиди;

Типично, пациентите со хемороиди имаат симптоми кои доаѓаат и си одат со напади, додека ректалното крварење предизвикано од рак има тенденција да продолжи или да се влошува и е поверојатно да биде придружено со болка

промени во навиките на цревата што може да укажуваат на рак на дебелото црево или ректумот – вклучуваат новонастанат запек или дијареа, чувство дека цревата не се целосно празни и/или столицата е потесна од нормалната (дури и тенка како молив);

повремени промени на цревата може да бидат предизвикани од промена на исхраната, непријатна храна или вирусна/бактериска инфекција; сепак, ако доживувате нешто ново и необјаснето – и тоа трае повеќе од неколку дена – посетете лекар

болови во стомакот и надуеност – надуеност на стомакот, дистензија, грчеви или болки во стомакот или цревата може да бидат симптоми на рак на дебелото црево или ректумот; ова се вообичаени проблеми кои исто така можат да бидат предизвикани од голем број состојби, вклучувајќи гастроинтестинални нарушувања поврзани со исхраната, Кронова болест или улцеративен колитис; посетете лекар ако имате чести болки во стомакот и надуеност кои немаат очигледна причина

мачнини и повраќање – може да се појават ако туморот на дебелото црево или ректумот го блокира цревото и го спречува поминувањето на течен или цврст отпад или гасови; Опструкцијата на дебелото црево, исто така, може да биде придружена со болни стомачни грчеви, надуеност и запек

анемија – нарушување на крвта кое се карактеризира со недостаток на црвени крвни зрнца или хемоглобин; кај пациенти со рак на дебелото црево или ректумот, цревното крварење може да предизвика анемија; во зависност од локацијата на крварењето во дебелото црево, анемијата може да биде првиот знак за загуба на крв; вообичаените симптоми на анемија вклучуваат бледа кожа (бледило), брз пулс, замор, вртоглавица и неправилни менструации

необјаснето губење на тежината, губење на апетит и чувство на слабост – се можни знаци на рак на дебелото црево или ректумот, заедно со многу други неповрзани состојби; кај пациенти со рак на дебелото црево или ректумот, овие симптоми обично се поврзани; постојана дијареа може да предизвика губење на тежината; болките во стомакот и мачнините може да го намалат апетитот, така што се намалува консумацијата на храна што доведува до намалување на тежината; сите овие проблеми, како и анемијата, можат да доведат до слабост.

Повеќе