Browsing Tag

бебиња

Како почнала традицијата бебињата да спијат надвор? Снимките од бебешки колички наредени на студот…

Традицијата бебињата да спијат во своите колички на отворено, во нордиските земји се пренесува од колено на колено, а вообичаено е да се видат колички со заспани бебиња паркирани пред куќи, станови, па дури и пред компании во Норвешка,…

Што се случува кога бебето расте во двојазична средина?

Бебињата изложени на друг јазик развиваат подобро внимание, но тоа е само една од придобивките. Двојазичните бебиња имаат подоцна и побогат речник, подобри логички вештини за решавање проблеми и способност повешто да извршуваат неколку…

Бебињата се мрштат на кељ, се радуваат на морков

Бебињата во утробата реагираат на она што нивните мајки го консумираат, со гримаси кога вкусуваат или мирисаат кељ и се смешкаат кога нивните мајки јадат моркови, откриле научниците од англискиот универзитет Дурам со помош на 4D ултразвучни…

Сурогат мајки како живи машини, раѓаат под бомби, а нивната и судбината на бебињата е неизвесна

Мајки под гранати и сирени родиле 390 деца во Киев, но за жал, бебињата кои ги родиле сурогат мајки не можат да дојдат до своите родители. Нешто слично се случуваше и пред две години кога границите беа затворени заради короната, но тогаш…