Browsing Tag

Даунов синдром

Згодното момче од скопски Бутел, освојува срца, ама и медали: Иако со Даунов синдром, Марио е…

Иако Марио има одредена самостојност, не би можел самостојно да живее, но би сакала да има некакви работни обврски затоа што од седење дома ќе назадува на секое поле. Загрижувачки е што во државата реално нема ништо јасно и конкретно во…

На пазарот пристигна првата Барбика со Даунов синдром (ВИДЕО)

Новата кукла на Мател е пониска и има подолго торзо, што се карактеристики генерално поврзани со Дауновиот синдром. Лицето ѝ е позаоблено, ушите помали, а очите во облик на бадем. Исто така, на дланката има и една линија. Да, тоа е првата…

Дете со Даунов синдром отстрането од бината за време на Божиќната претстава во неговата градинка…

Додека другите деца пеат на сцената, Јаков е на клупата, игра и чека сѐ да заврши. Зошто не можеше да излезе на сцената и зошто беше отстранет од неа? Прашува мајката на петгодишниот Јаков, дете со Даунов синдром од гратчето Широки Брег во…

Од модна ревија, на фудбалски натпревар

Денес во Кавадарци, во организација на Фудбалскиот клуб Карпошово од Скопје и општина Кавадарци, децата со Даунов синдром од повеќе градови ќе го одбележат Светскиот ден на лицата со Даунов синдром со пријателски фудбалски натпревари. Вчера…

Штом ги затворам очите размислувам за тоа што ќе биде со Максим

Бранкица Јованова од Радовиш е мајка на две деца, едното има Даунов синдром, па таа и сопругот, иако не очекуват многу, сепак се надеваат и посакуваат еден ден тој да биде самостоен човек

Молдавката Олга живее во Скопје, има 3 деца и изработува едукативни играчки

Олга Селивон живее во Македонија 11 години и со сопругот имаат две ќерки и син кој има Даунов синдров. За нив, како и за сите други деца, креативната Молдавка изработува рачно играчки и игри кои им помагаат на децата да развијат фина…

Ембла е конечно среќна во училиште

„Ембла оди на училиште и многу е среќна, зашто секое дете сака социјализација, се надевам дека така и ќе остане, ни гарантираа дека тоа нема да се смени“, вели таткото на девојчето со Даунов синдром од Гостивар