Browsing Tag

дедо

Поминувањето време со внуците го намалува чувството на осаменост

Додека дружењето со внуците има позитивно влијание врз здравјето, истражувањата покажале дека грижата за партнерот кој страда од одредени состојби или болести или е неподвижен, предизвикува чувство на осаменост, пишува The Guardian.

Бабите и дедовците се сојузници на доцнењето во развојот

Да се едуцираат бабите и дедовците е речиси невозможно. Многу е полесно (колку и да е тешко) да се постави граница во тој однос. Што мислите вие на оваа тема: Дали бабите и дедовците навистина ги расипуваат децата?

Ако некој се смее кога е нешто за плачење… Можеби станува збор за деменција?

Долго пред да се појават знаците на деменција кои се повеќе од очигледни, оваа болест дава некои многу суптилни знаци кои укажуваат дека овој катастрофален и неповратен процес зема замав.

Дали растевте со баба и дедо или со клуч околу вратот?

Кружев за да поминам по твојата улица и да одиме заедно во школо само за да ја почувствувам топлината на баба Драга, ми вели мојата најмила Сузе, најдобрата другарка од прво до осмо. А вие, дали растевте како мене, со баба и дедо или со…