Browsing Tag

симптоми

Како да препознаете дали детето има АДХД или е само темпераментно

Неспособноста да се седи мирно и без вртење, прекумерниот немир, чувството дека тишината е непријатна, тешкотија со тивкото извршување на задачите, импулсивно зборување или правење работи без размислување за последиците може да бидат знаци…

Како изгледа почетокот на Алцхајмеровата болест? 4 сигурни симптоми кои немаат врска со…

Како изгледа почетокот на Алцхајмеровата болест? Експертите наведуваат четири симптоми на рана Алцхајмерова болест кои немаат никаква врска со заборавањето.

Што е постпородилна депресија и кога се јавува?

Кај многу мајки по породувањето може да се јават плачливост, тага, напнатост, загриженост, умор и слично. За ова се смета дека се заслужни големите хормонални промени кои настануваат по породувањето, но постанаталната депресија не е исто со…

Тивкиот симптом на менингитис кај децата може да се забележи по спиењето

По употребата на антибиотици, повеќето деца целосно закрепнуваат, но некои имаат сериозни и долгорочни здравствени проблеми. Тие вклучуваат губење на слухот или видот, тешкотии со меморијата и концентрацијата, напади и проблеми со…

Ова се најраните симптоми со кои можеме да препознаеме дека детето има АДХД

Според клиниката Мајо, оваа состојба погодува милиони деца и често продолжува во зрелата возраст. АДХД вклучува комбинација од различни проблеми како што се тешкотии во одржувањето на вниманието, хиперактивност и импулсивно однесување.

Необични знаци кои можат да откријат дека се приближува породувањето

Освен вообичаените симптоми како спуштање на стомакот, пукање на водењакот и трудови, постојат и оние помалку познати кои повеќето трудници ретко ги поврзуваат со доаѓањето на бебето.

Една необична појава може да укажува на дијабетес кај детето, велат педијатрите

Според педијатрите, една необична појава често може да биде знак за дијабетес кај детето, а станува збор за зачестено расипување на забите, односно, за појава на кариес.