Зошто жените почесто страдаат од Алцхајмерова болест?

Дали знаевте дека две третини од луѓето на кои им е дијагностицирана Алцхајмерова болест во САД се жени? Ова може да бидат некои од причините…

187

Алцхајмеровата болест е една од оние кои навистина никој не ги посакува, особено ако веќе има однапред одредени можности… се разбира, треба да направите се за да не се случи, но не може да се каже дека не е честа.

Она што е најинтересно е фактот дека жените се почесто изложени, дури и две третини од заболените се жени.

Постојат три главни причини, па да видиме кои се тие.

Автоимуните нарушувања се почести кај жените – жените имаат двојно поголема веројатност да имаат автоимуна болест во споредба со мажите. Причината за оваа разлика не е сосема јасна, но познато е дека имунолошкиот систем е посилен кај жените отколку кај мажите, а многу автоимуни болести често се појавуваат во текот на бременоста. Можеби посилниот имунолошки систем на жената се развил низ еволуцијата за да го заштити фетусот од инфекции. Значи, како дел од нивниот посилен имунолошки систем, жените може да завршат со повеќе амилоидни плаки од мажите. Амилоидните плаки кои предизвикуваат Алцхајмерова болест може да бидат дел од имунолошкиот систем кој е задолжен за борба против инфекциите.

Инциденцата на деменција не е поголема кај жените – Студија која ги испитува стапките на деменција во Шведска покажа дека и жените и мажите имаат подеднакво шанси да развијат деменција како што стареат, за разлика од Алцхајмеровата болест. Затоа студијата сугерира дека мора да постои специфична интеракција помеѓу Алцхајмеровата болест и полот.

Жените живеат подолго – веројатно најважната причина е тоа што жените имаат тенденција да живеат подолго од мажите. Најголем ризик фактор за Алцхајмерова болест е возраста. Колку сте постари, толку е поголема веројатноста да развиете Алцхајмерова болест. Една од причините зошто има повеќе жени со Алцхајмерова болест отколку мажи е едноставно тоа што во нашето општество има повеќе постари жени отколку постари мажи, а колку сте постари, толку е поголема веројатноста да развиете Алцхајмерова болест.

Повеќе