Присилувањето на детето да јаде е многу поопасно отколку што мислиме

Децата брзо формираат асоцијации помеѓу храната и непријатните искуства што ја придружуваат. Ако детето е под притисок да јаде повеќе отколку што сака, тогаш негативните чувства може да се поврзат со храната, што доведува до намалување на волјата да ја јаде.

232

Родителите се често загрижени кога нивното дете јаде многу малку, не јаде здрава храна како овошје и зеленчук или целосно одбива оброци. За некои, оваа загриженост може да биде особено голема, особено ако детето не се поправа доволно или дури губи тежина. Родителите често користат принуда за да го убедат детето да го изеде оброкот, а тоа прави повеќе штета отколку корист, објаснуваат психолозите.

Убедувањето може да доведе до развој на негативни асоцијации со храната и на крајот аверзија или избегнување. Исто така, може да ги спречи децата да препознаат и да реагираат на сигналите за глад или ситост, што може да ја зголеми веројатноста да се прејадуваат подоцна во животот.

Потребата на родителите да го поттикнуваат детето да јаде произлегува од загриженоста и вознемиреноста за тоа колку или што јаде детето. Родителите може да станат загрижени за здравјето и благосостојбата на своето дете ако чувствуваат дека не јаде доволно за да се развива здраво. Ако детето е премногу слабо, поверојатно е дека родителите ќе го присилуваат да јаде без да сфатат дека тоа може да има спротивен ефект од посакуваниот.
Психолозите предупредуваат дека принудувањето на детето да јаде е поврзано со голем број негативни последици. Еден од нив е намалената желба за јадење храна и љубовта кон храната. Децата брзо формираат асоцијации помеѓу храната и непријатните искуства што ја придружуваат. Ако детето е под притисок да јаде повеќе отколку што сака, тогаш негативните чувства може да се поврзат со храната, што доведува до намалување на волјата да ја јаде.

Исто така, присилувањето да јаде може да ја попречи способноста на детето да научи да го контролира сопствениот апетит. На децата треба да им се даде можност да научат да ги препознаваат сигналите на глад и ситост што ги испраќа нивното тело, а истражувањата покажале дека тие можат да бидат надминати од бројни фактори, од кои еден е токму присилното наговарање да јадат.

Имено, со текот на времето чувството на ситост го губи своето значење бидејќи повеќе не сигнализира потреба да престанете да јадете. Напротив, децата учат да продолжат да јадат, дури и откако ќе почнат да се чувствуваат сити, запирајќи само кога чинијата им е празна или кога родителот ќе им каже дека е во ред да престанат.

Повеќе