Browsing Tag

разговор

Еве како да разговарате со вашето дете за трагедијата што се случи во Белград

Кога вие како родител ќе слушнете дека во земјата од соседството имало масакр во основно училиште во кој биле убиени осум деца и чувар, а ранети уште шестмина и еден наставник, тешко е да се најдат зборови за да се опише тоа чувство и

Како да разговарате со ќерката за нејзиното тело?

Не ѝ кажувајте на вашата ќерка дека ослабнала, ниту дека се здебелила. Не ѝ кажувајте ништо ако ослабела. Не и кажувајте ништо ако се здебелила. Ако мислите дека е згодна, не ѝ го кажувајте ниту тоа.

Како да зборуваме со децата за кризни ситуации?

Многу родители сакаат да ги поштедат и да ги заштитат своите деца од непријатностите и стравот, поради што избегнуваат да водат со нив разговор на тема - војна, смрт и слично. Сепак, децата заслужуваат да знаат што се случува околу нив.